I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Pekari u Zrenjaninu blizu odluke da podignu cene peciva

Početkom nedelje potrošače u pojedinim gradovima Srbije dočekala je vest o poskupljenju jedne od osnovnih životnih namirnica. Cena hleba korigovana je u proseku za 5 do 10 dinara na više. U narednim danima mogu se očekivati i veće cene peciva i bureka. Pekari u Zrenjaninu kažu da su nameti koji prate proizvodnju sve viši, ali su podeljeni kada je reč o tome da li je poskupljenje pekarskih proizvoda u ovom trenutku neophodno i neminovno.

Kao jedan od razloga za povećanje cene hleba navodi se povećanje otkupne cene kukuruza i pšenice. Prošle godine kukuruz je koštao 18,8 dinara po kilogramu, a sada 27 dinara. Istovremeno, cena pšenice je porasla sa 19,25 na 21 dinar. U pekarama u pojedinim gradovima u Srbiji hleb je tokom vikenda poskupeo od pet do 10 dinara. Ali, tu poskupljenju nije kraj. Uskoro se mogu očekivati nove cene peciva i bureka. Povećanje cena pekarskih proizvoda moguće su i u pojedinim zrenjaninskim pekarama i buregdžinicama.

„Samo je pitanje dana kada ćemo da podignemo cene. Nisu poskupeli samo pšenica i kukuruz. Sve je poskupelo. Najpre struja, pa ulje, margarin… Mi još nismo menjali cene i sada, verujte mi, radimo na ivici rentabilnosti. Znamo da je nezgodna situacija, ali mislim da ćemo u narednih nedelju-dve morati da povećamo cene peciva i bureka. To poskupljenje će u proseku biti u rasponu od 10 do 15 posto, ali manje od 10 ne verujem. Mi smo pre 15-ak dana pričali o ovome i predloženo je bilo da cene podignemo početkom maja, ali smo to odložili dok ne vidimo kako ćemo se iz čitave ove situacije izvući. Jer, kažem, stvarno je neugodno sada podići cene. Ali, sve druge cene tiho rastu, jedino mi držimo stare cene“, kaže Liman Brenoli, vlasnik buregdžinice Omladina.

I Taxi Zrenjanin

Troškovi proizvodnje se povećavaju poslednjih meseci i to mora da prati cena gotovog proizvoda

„Mi smo u aprilu margarin plaćali 125 dinara, a sada ga plaćamo 160-170 dinara. Ja radim sa biljnom masti i mogu vam reći da je ona po kilogramu poskupela oko 50-60 dinara. Sada je 190 dinara, a bila je 138. Sve je dosta poskupelo. Kažem, ne mogu sada da preciziram kada ćemo podići cene, ali to je neminovno. Mi svakodnevno kupujemo tu robu i primećujemo kako cene rastu. Da je ulje poskupelo to su svi primetili, jer je poskupljenje bilo preko 30 posto. Proizvod mora da prati i cenu rada. Cena rada je povećana 6 posto, struja je poskupela 5 posto, sve je pomereno na gore, samo smo mi ostali na starom. Mi više od godinu dana nismo korigovali cene naših proizvoda“, objašnjava naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U nekim pekarama kažu da su više cene neizbežne, ali je pitanje kada će doći do poskupljenja.

“Mi hleb ne pravimo, radimo samo peciva. Razmišljali smo o poskupljenju, jer sve poskupljuje. Sve sirovine idu gore. Od margarina, ulja, masti… Još trpimo i radimo sa starim cenama, koliko možemo, jer je sve stajalo proteklih meseci i nije se radilo punim kapacitetom. Ali, sigurno će biti nekih promena. Za sada ne znamo u kom procentu će biti poskupljenje, kao ni to da li će ono biti do leta. To nisam siguran, ali od jeseni će sigruno cene ići gore. Trenutno pratimo šta će se dešavati, ali ništa od troškova i cena se ne zaustavlja sa rastom. Čekamo da vidimo dokle će taj rasti ići”, kaže Nikola Cvejić iz Mamma’s food-a.

S poskupljenjem hleba i peciva, ipak, treba pričekati?

Pojedini pekari smatraju da s poskupljenjem treba pričekati, iako su troškovi proizvodnje u poslednje vreme sve veći.

“Sirovine relativno miruju. To nije razlog za poskupljenje. Ali nameti u privredi nikada nisu bili veći nego što su sada. Raznorazni porezi su strahovito veliki. A i cena rada se stalno pomera, kao i svi porezi koji prate plate. Mi još nismo dizali cene, a nismo to ni razmatrali. Imamo ovih meseci pomoć od države, pa mislim da sa poskupljenjima treba sačekati”, kaže Ćazim Hodžaj, vlasnik pekare Zlatni klas.

Stručnjaci kažu da Srbija ima dovoljne zalihe kukuruza i pšenice. Veruju da će se država truditi da bar nekoliko meseci zadrži trenutnu cenu belog hleba tip-500, a to je oko 50 dinara po vekni. Poskupljenje specijalnih vrsta hlebova i peciva i oni očekuju.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh