I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Pčela fest u Melencima 26. marta

Melenci će naredne nedelje biti mesto gde će se sresti proizvođači opreme za pčelarstvo i meda i oni koji vole ovu ukusnu, a iznad svega zdravu poslasticu. Sajam pčelarstva u ovom banatskom selu se 26. marta održava treći put, ali prvi put pod imenom Pčela fest. Početak festivala zakazan je za 9 sati.

Društvo pčelara “Rusanda” iz Melenaca treću godinu za redom organizuje prodajnu izložbu meda, ostalih pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo. Ovoga puta imaju i podršku Turističke organizacije Zrenjanina, koja želi dodatno da promoviše seoske manifestacije. Cilj je da one ne budu samo lokalnog karaktera. Od ove godine sajam pčelarstva u Melencima ima i novo ime – Pčela fest. A kumovala mu je Vesna Bugarin, saradnik za razvoj i promociju turizma u Turističkoj organizaciji grada.

Fordomanija

“Ovo je treći put da organizujemo skup na kojem će se predstaviti pčelari i proizvođači opreme za pčelarstvo. Do sada se ovaj događaj zvao sajam pčelarstva. Od ove godine se zove Pčela fest. To je prodajna izložba opreme za pčelarstvo i pčelinjih proizvoda. Biće tu i starih zanata i predstavnika aktiva žena iz Melenaca i okoline. Očekujemo da bude 50-ak izlagača, možda i više. Kada je reč o posetiocima, mislimo da će biti između 1500 i 2000 ljudi”, kaže Milan Popov, predsednik Društva pčelara “Rusanda” iz Melenaca.

Kiša neće odložiti Pčela fest

Pčela fest počinje u 9 sati. Održaće se čak i u slučaju kiše.

“Pčela fest se održava u centru Melenaca. U slučaju kiše festival se ne odlaže. Imamo alternativu. Tu je jedan dugačak hodnik kod Mesne zajednice, a za učesnike će biti obezbeđen prostor za izlaganje u sali za venčavanje. Tako da ni kiša ne može da nas poremeti. Mesta za izlagače se ne naplaćuju. Interesovanje učesnika se povećava iz godine u godinu. Ove godine na Pčela fest dolazi i pobratimsko društvo iz Rumunije. Najavljeno je da će doći 50-ak članova. Kada je reč o ostalim izlagačima moram da kažem da dolaze pčelari iz čitave Srbije. Potvrđen je i dolazak predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljuba Živadinovića”, objašnjava naš sagovornik.

Posetioci će biti u prilici i da vide kako se žiče ramovi

Tokom prepodneva posetioci će moći da probaju i kupe domaći med, ali i da uživaju u kulturno-umetničkom programu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

“U sali Doma kulture naš KUD će izvesti nekoliko narodnih igara. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije će sve prisutne pčelare obavestiti šta je ova organizacija do sada uradila i šta planira da uradi. Biće tu i prezentacije firmi koje proizvode opremu za pčelare. Održaće se i takmičenje u žičenju ramova”, kaže predsednik Društva pčelara “Rusanda”.

Planirano je da Pčela fest traje do 14 sati.

“Nakon završetka festivala svim učesnicima je obezbeđen ručak. I to banatski pasulj i čuveni čobanski paprikaš iz Melenaca. Uz ručak i muziku nastavićemo druženje i razmenu iskustava u oblasti pčelarstva”, objašnjava Popov.

U Melencima najviše ima suncokretovog meda

Društvo pčelara “Rusanda” ima između 30 i 40 članova. A bavi se i humanitarnim radom.

“Ukupno posedujemo između 1500 i 2000 košnica. Nosili smo na poklon košnice i pčele u manastir Visoki Dečani. I u buduće planiramo da doniramo manastire na Kosovu”, dodaje naš sagovornik.

U poslednje vreme se mnogo radi na podizanju kvaliteta meda u Melencima.

“Prošle godine smo nas dvoje iz društva dali med na ocenjivanje na novosadskom sajmu i obojica smo dobili zlatne medalje za kvalitet meda. Ove godine udruženje je dalo četiri uzorka na ocenjivanje. Cilj je da promovišemo melenački med. Med će se i prodavati pod nazivom Melenački med. Ukoliko osvojimo neku nagradu to ćemo navesti i na etiketi. U Melencima najviše ima suncokretovog meda. I meda od raznog drugog bilja – to je cvetni med. Reč je o jednom od najkvalitetnijih medova u Srbiji. Mnogi sa Homolja dolaze kod nas u Melence, uzimaju naš suncokretov med i mešaju sa njihovim livadskim. I prodaju ga kao homoljski med”, kaže Milan Popov.

Svi koji vole med, a nisu sigurni da li kupuju pravi domaći med ili ne, imaće priliku da ovu poslasticu 26. marta nabave direktno od pčelara. Naravno, pod uslovom da dođu u Melence na Pčela fest.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh