I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Patrijarh Irinej osveštao Hram Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu (VIDEO)

Porta hrama Svetog oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, u zrenjaninskom naselju Zeleno polje, danas je bila prepuna naših sugrađana. Hram koji je nedavno završen činom oslikavanja, osveštao je Patrijarh srpski Irinej u prisustvu visokog sveštenstva i crkvenih velikodostojnika – episkopa banatskog Nikanora, episkopa niškog Arsenija, episkopa vranjskog Pahomija i episkopa mohačkog Isihija, kao i predstavnika lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Zrenjanina, Čedomirom Janjićem.

Starešina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu, otac Radivoj Nađalin, dočekao je Patrijarha Irineja, Vladiku banatskog Nikanora i ktitorku hrama, Vidosavu Dević. Oca Nađalina je danas, na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, Arhijerejsko namesništvo Zrenjanin proizvelo u čin protojereja.

Ovom prilikom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, podsetio je da je Grad Zrenjanin pomogao izgradnju, da je obezbedio i bez naknade ustupio građevinsko zemljište, i izrazio zadovoljstvo što se u gradu istovremeno grade dva nova hrama.

Fordomanija

Patrijarh Irinej je Vidosavi Dević dodelio orden.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nakon svečanosti u hramu, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, priredio je prijem za patrijarha Irineja, episkope i ktitorke pomenutog crkvenog zdanja.

Hram Svetog Oca Nikolaja prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka koji se osvećuje. Gradnja je počela 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra. Hram je sagradila porodica, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne Eparhije Banatske. Freske u hramu pokrivaju oko 500 kvadratnih metara i predstavljaju cikluse velikih Hristovih praznika, kao i likove svetitelja. Oslikao ih je poznati akademski slikar Gojko Ristanović. Poslednju volju i želju pokojnog Vojislava Devića, u delo je sprovela njegova majka Vidosava, rodom iz Melenaca.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh