I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ovčiji paprikaš, izložba starih pastirskih alata i zanimljiv program na 14. „Pastirskom danu“ (FOTO)

Pastir je kao zanimanje, vekovima bilo prisutno u našem ravničarskom kraju. Zbog ubrzanog i modernog uzgoja životinja, danas vrlo retko na livadama i pokraj puta možemo videti pastire okružene stadom ovaca, koza ili krdom krava.

Mađarska prezimena poput Juhas, Pastor, Kanas i Čordaš, verno čuvaju sećanje na ovo nekada veoma poštovano zanimanje u našoj sredini.

Fordomanija

Život pastira je bio veoma težak. Oni su od ranog proleća do kasne jeseni bili van svojih domova. Radili su od „jutra do sutra“, da bi članovima porodice obezbedili uslove za život.

ODRŽAN XIV „PASTIRSKI DAN“ U MUŽLJI

Nekadašnji način života pastira, predmeti kojima su se služili pri čuvanju životinja i domaća jela koja su bila svakodnevno na pastirskoj trpezi, savesno su predstavljeni na još jednoj tradicionalnoj, 14. po redu manifestaciji „Pastirski dan“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Događaj, koji je i ove godine bio međunarodnog karaktera, organizovali su članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“ iz Mužlje.

Manifestacija je počela takmičenjem u kuvanju mužljanskog ovčijeg paprikaša i pastirskih jela, u okviru kog su svoja kulinarska umeća pokazali 25 kulinarskih ekipa iz Vojvodine i Mađarske.

Žiri je pored ocenjivanja izgleda i ukusa paprikaša, posebnu pažnju obratio i na način pripreme ovog ukusnog i veoma traženog jela. Pored toga, izabrani  su i najukusniji slatki i slani kolači, pravljeni po starim receptima kao i najbolje domaće rakije.

Tokom višesatnog događaja priređena je i izložba bičeva – alata koji su nekada koristili pastiri, izložba ručnih radova, bundeva i umetničkih dela Kluba slikara amatera, a priređen je i kulturno-umetnički program.

Za decu je pripremljen poseban program, u okviru kojeg su na temu manifestacija, najmlađi mogli da pokažu svoju kreativnost.

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh