I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Otvoreno pismo istoričara Slavoljuba Grozdanova: Neka građani odluče na referendumu

Novonastala situacija oko promene naziva grada, u prve redove je stavila istoričare i analitičare koji iznose istorijske činjenice, što svakako građanima Zrenjanina značajno pomaže da zauzmu svoj lični stav. Redakciji portala „I love Zrenjanin“ obratio se, otvorenim pismom zza javnost, istoričar Slavoljub Grozdanov. Pismo prenosimo u celosti:

„Kao istoričar rođen u Petrovgradu, gradu kojem su više puta menjali ime, želim da iznesem svoje mišljenje.

Čitam u medijima da je bilo više diskusija o tome da li ima više argumenata da naš grad treba da nosi ime Zrenjanin ili Petrovgrad. Svi su iznosili svoje argumente i ubeđivali nas da su u pravu. Jedni su veličali Karađorđeviće i njihove uspehe za ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, dok je druga struja naglašavala uspeh našeg grada u otporu okupatoru.

Vrlo interesantno da niko ne spominje naziv Bečkerek, koji je naš grad nosio šest vekova, verovatno zbog toga što su ga, doduše na nemačkom, ponovo vratili na staro ime (Gross Bečkerek).

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Malo bih se vratio u istoriju pa ću pokušati da objasnim kako je nastalo ime Bečkerek. U monografiji Petrovgrada, štampanoj 1938. godine pod nazivom Petrovgar (Veliki Bečkerek) urednika Aleksandra Stanojlovića podrobno se od tadašnjih naučnika i putopisaca iznosi kako je nastao taj naziv garada.

Naziv Bečkerek, verovatno od 1333 . godine do januara 1935. godine. Jedna je tvrdnja da je ime našeg grada avarskog porekla. Druga je pretpostvka da su mu ime dali plemena pečenjega (Beč i Gregor). Turski putopisac Evlija Čelebija ga povezuje sa turskim „beš-telek“ što bi značilo pet lubenica. Feliks Mileker u monografiji „Varoš Veliki Bečkerek“ tvrdi da su mu ime dali mađari. Sledeća pretpostavka je da su mu ime dala plemena kelta koja i izgleda najverodostojnije. Sledeća pretpostavka je da je naš grad staroslovenskog porekla. Naziv „Veliki“ dobio je verovatno u 18. veku ili početkom 19. veka jer se pojavio drugi grad sa istim imenom, a pošto je bio u istoj državi (Habsburškoj monarhiji) nazvan je „Mali Bečkerek“ (sada u Rumuniji kao Bečkerekul Mik).

Ukazom kraljevskog namesnika 30. januara 1935. godine, nazvan je Petrovgrad koji je imao do 1940. godine kada su mu ime nemački okupatori dali ime „Gross Bečkerek“.

U doba posle oslobođenja, kada Karađorđeviće nisu smeli ni da pomenu, 1946. godine, takođe ukazom, dobio je ime po nmarodnom heroju iz južnog Banata Žarku Zrenjaninu, koji nosi do danas.

Mnogi gradovi u Srbiji imali su tu sreću da posle Titove vladavine vrate svoja stara tradicionalna imena, dok Zrenjanin nije.

Lome se koplja o tome ko je koliko zaslužan da naš grad nosi „njegovo“ ime.

Mislim da smo se Karađorđevićima odužili obnovom spomenika kralju Petru I Karađorđeviću,a glavna ulica u gradu je dobila naziv po Aleksandru I Karađorđeviću.

Spomenik je obnovio Odbor sastavljen od uglednih građana bez obzira na političku pripadnost. Raniji spomenik srušili su okupatori.

Pitam se da li će moj grad ponovo pokušati da promeni ime kad bude rehabilitovana dinastija Obrenovića koja je uradila za Srbiju isto koliko i dinastija Karađorđevića.

Pokušao sam da iznesem istorijske činjenice, a stanovnici Zrenjanina referendumom neka odluče čije će naš grad u budućnosti nositi ime Zrenjanin, Petrovgrad ili Bečkerek.

profesor istorije Slavoljub Grozdanov

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh