I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu otvoren Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Nemaca u Banatu

Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Nemaca u Banatu – „Haus Regina“ otvoren je juče u Ulici Žarka Zrenjanina 90, s ciljem popularizacije nemačkog jezika i kulture.

Grupa entuzijasta iz našeg grada je pre godinu dana osnovala podružnicu Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu i pored mnogobrojnih aktivnosti, jedna od želja bila im je i otvaranje jednog ovakvog centra, gdebi se sugrađani svih nacionalnosti susretali sa načinom života i običaja Nemaca na ovim prostorima.

I Taxi Zrenjanin

Zahvaljujući Jimmy-u Stepanoffu, koji je prepoznao želju, napore, ozbiljnost i planove saveza, ustupio je kuću svoje pokojne majke Regine, pa će tako ovaj objekat od sada biti mesto za predstavljanje nemačke i austrijske kulture. Takođe, ovde će biti organizovane i izložbe, predavanja, likovne sekcije, književne večeri i kamerni koncerti.

Jimmy Stepanoff

-Centar „Haus Regina“ u budućnosti će predstavljati mesto u kojem će se promovisati tolerancija, šarolikost naroda i običaji onih koji žive ili koji su živeli u Banatu. Naša podružnica u Zrenjaninu funkcioniše na osnovama banatsko-nemačkog prijateljstva i ovim putem pozivamo sve sugrađane, bez obzira na njihovu nacionalnost i versku pripadnost, da nam se priključe i uzmu učešće u našim aktivnostima – rekla je za naš portal Zorica Petrić, predsednica podružnice Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zorica Petrić

Prisutne je pozdravio i pomoćnik gradonačelnika, Simo Salapura, koji je istakao da grad Zrenjanin kao višenacionalna sredina i multikulturalan grad ima dobre višedecenijske veze sa Nemačkom.

Rudolf Vajs i Simo Salapura

Otvaranju je prisustvovao i predsednik najbrojnijeg nemačkog udruženja u Srbiji – Nemačkog narodnog saveza, Rudolf Vajs. Gosti su mogli da pogledaju izložbu banatsko-nemačkog slikara Jimmy-a Stepanoffa, da uživaju u nastupu profesora Marka Pejčića i da probaju tradicionalne štrudle, pripremljene po receptu ovdašnjeg nemačkog naroda.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh