I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Otpočela akcija „Sakupi, selektiraj, recikliraj“

„Šta je priroda ? Kako je sačuvati ? Kako smanjiti količinu smeća ? Kojom metodom iskoristititi smeće da se od njega nešto novo napravi ?  Na koji način ga odvajati ?  Šta se sve pravi od plastike ?“

Na ova i slična pitanja, mališani vrtića „biberče“ danas su dobijali odgovore u okviru akcije „Sakupi, selektiraj, recikliraj“ koja je otpočela upravo u tom predškolskom objektu. Akcija je namenjena našim najmlađim sugrađanima kao i mališanima Predškolske ustanove u Žitištu, a sa ciljem podizanja svesti o o značaju zaštite životne sredine i primeni ekološkog bontona.  Akcija  “ Sakupi selektiraj recikliraj “ koja  pokrenuta je na inicijativu Igora Ratkovića i firme „Pro pet recycling“ koja se bavi prikupljanjem i reciklažom PET-a i plastike i lider je u ovoj oblasti u regionu Banata.

Danas su mališanima prikazani uzorci recikliranog materijala kako bi bolje shvatili na koji način plastika može da se iskoristi. Naši najmlađi sugrađani su izuzetno dobro prihvatili temu sakupljanja, odvajanja otpada i njegovu preradu. Tema im je dodatno približena kroz nekoliko crtanih filmova i kroz rad sa vaspitačima.

I Taxi Zrenjanin

PODRŠKA VELIKOG BROJA ORGANIZACIJA I PREDUZEĆA

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ovu inicijativu podržale su i ekološke organizacije grada Zrenjanina a uspostavljena je i saradnja sa JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin i JKP “ Ekos“ Žitište. U projektu učestvuju ekološka udruženja : „Zelena revolucija“, „Eko tok“ i „Eko san“ kao i JCI Zrenjanin, Asocijacija mesnih zajednica i portal www.ilovezrenjanin.com. Akciju su podržali i aktivisti pokreta Napred Banat a očekuje se i učešće i pridruživanje drugih privrednih subjekata i udruženja građana koja se bave ekologijom. Predviđeno je da do kraja školske godine svi predškolci iz opština Zrenjanin i Žitište budu upoznati sa reciklažom kroz zabavno edukativni program takmičarskog karaktera. Svi mališani, njih 2500 dobiće bojanke koje će sami iskreirati.

–  Ovo je i za nas na neki način novo jer do sada nismo imali priliku da vidimo ovakve uzorke i šta se sve pravi od plastičnih flaša – kaže Vesna Sudarski, glavna vaspitačica vrtića “ Biberče „. Ona i ostale vaspitačice  će u narednim  nedeljama organizovati niz radionica na temu ekologije.

EDUKACIJA I NAGRAĐIVANJE NAJAKTIVNIJE DECE I VRTIĆA

Deca su danas počela da uče pesmicu o prirodi a do kraja nedelje će nacrtati svoje viđenje današnje akcije. Najbolji radovi će biti nagrađeni i prezentovani na zajedničkoj izložbi krajem školske godine u Kulturnom centru. Takmičarski deo podrazumeva postavljanje kaveza za prikupljanje PET ambalaže u dvorištima vrtića, u koje će mališani ubacivati plastične flaše. „Pro pet recycling“ će tu ambalažu otkupljivati i u vidu donacije sredstva pokloniti Predškolskoj ustanovi dok će najbolji sakupljači biti i posebno nagrađeni. Takođe,  za najmlađe će biti organizovana ekskurzija u prirodi kako bi se na licu mesta upoznali sa zagađivanjem. Danas su poklone dobila deca koja su bila najaktivnija u odgovaranju na postavljena pitanja a to su platnene torbe koje je za ovu priliku obezbedila “ Zelena revolucija „. Nova ekološka akcija koja je pokrenuta danas proširiće se pored predškolskih ustanova i na osnovne škole i mesne zajednice.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh