I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Otkriven keltski grob u okolini Zrenjanina

Pred kraj zaštitnih arheoloških istraživanja na lokalitetu „Radna zona Jugoistok 1 Zrenjanin“ otkriven je još jedan Keltski grob sa svim prilozima koje je imao pokojnik. Na oba zgloba donjih okrajaka otkrivene su identične bronzane nanogvice kakve su pronađene kod uništenog groba 2009. godine.

Sonda na lokalitetu „Radna zona Jugoistok 1 Zrenjanin“

Grob 84

PerSu marketi

Metalna fibula nalazila se u predelu klavikule a ispod desne strane grudnog koša nalazio se mali fragmentovani nožić. Još jedna metalna fibula otkrivena je u predelu desnog lakta gde se nalazila i mala keramička posuda rađena na vitlu. Iznad gornjeg okrajka desnog femura otkriven je još jedan metalni predmet nepoznate namene.

Bronzane nanogvice

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ovo je treći keltski grob otkriven na ovoj humci, značajan ne samo za našu već i evropsku arheologiju. Nalazi bronzanih nanogvica sa ove nekropole datuju s kraja IV i početka III veka pre naše ere.
Na lokalitetu je otkriveno 13 grobova koji se ranijim nalazima novca Žigmunda Luksemburškog ( 1387 – 1438 ) vezuju za prvu polovinu XV veka. U grobu 77 na prstu leve ruke otkriven je srebrni prsten dok se u predelu leve klavikule nalazila korodirana okrugla aplikacija.

Srebrni nakit i ukrasi za odeću

Tekst i fotografije : Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin www.zrenjeninheritage.com

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh