I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora pre 102 godine – najznačajniji istorijski događaj

Poslednjeg dana oktobra 1918. godine, na Svetog Luku, osnovan je u tadašnjem Velikom Bečkereku Srpski narodni odbor, sa zadatkom da pripremi dolazak oslobodilačke srpske vojske i preuzme vlast u gradu nakon Prvog svetskog rata.

Sastavljen od naših najumnijih sugrađana tog vremena, Srpski narodni odbor bio je prvo takvo telo osnovano na teritoriji Vojvodine, tada još na teritoriji Austrougarske monarhije, a imalo je izuzetnu istorijsku ulogu, ne samo u poslednjim danima Velikog rata, već i u onim događajima koji su potom usledili, sve do prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice  predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”, organizacije “Svetosavlje”, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu položili su vence na zgradu Srpske pravoslavne crkvene opštine, mesto gde se odigrao taj veliki istorijski događaj.

I Taxi Zrenjanin

Srpski narodni odbor u tadašnjem Velikom Bečkereku osnovali su dr Slavko Županski, dr Andrija Vasić, Živko Terzin, prota Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković i Jefta Vukov. Prvi na teritoriji tadašnje Ugarske odbor je osnovan s cilje da okupi sve narodne snage u cilju ostvarenja vekovnih težnji srpskog naroda unutar Austrougarske monarhije.  Odbor je imao plemenitu  misiju i odgovornost da mobiliše sve snage za preuzimanje vlasti nakon dolaska Srpske vojske. To se desilo već 17. novembra 1918. kada su pripadnici Gvozdenog puka „Knjaz Mihajlo“ predvođeni pukovnikom Dragutinom Ristićem brigadirom, doneli dugo očekivanu slobodu. Smena vlasti sprovedena je mirno, bez većih sukoba, a pripadnicima svih manjina koji nisu učestvovali u oružanim sukobima garantovana su sva prava i zaštita od strane Srpske vojske. Važnost odluka odbora dobila je potvrdu i na velikoj narodnoj skupštini 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu kada je prihvaćen predlog izaslanika iz srednjeg Banata da Vojvodina prvo postane sastavni deo Srbije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Venci su položeni i na kuću dr Slavka Županskog u Svetosavskoj ulici koja je prošle godine otkupljena od strane Gradske uprave s namerom da bude depadans Narodnog muzeja, a kada se steknu uslovi i bude izvršena rekonstrukcija kuće i ovog dela starog gradskog jezgra dostupna i za posetioce.

– To je prvi Srpski narodni odbor osnovan „preko Save i Dunava“, druga važna činjenica je što je mirnim putem preuzeta vlast u tadašnjem Velikom Bečkereku i ništa manje važno je i što je predlog delegacije iz našeg grada da se ovi krajevi priključe matici Srbiji prihvaćen 25. novembra 1918. na velikoj skupštini u Novom Sadu – rekao je Milan Radaković direktor Zrenjaninske gimnazije i istoričar obraćajući se prisutnima na ovoj svečanosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh