I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Deca iz Botoša oslikala jaja za uskršnju izložbu

U Botošu će se, tradicionalano na Uskrs, birati najlepše oslikana jaja koja su pripremila deca iz vrtića i nižih razreda osnovne škole. Mali Botošani su se i ovoga puta potrudili da jaja budu što kreativnija. Portal I love Zrenjanin zavirio je poslednjeg dana škole, pre prolećnog raspusta, na časove kada su deca oslikavala jaja.

Iako su deca u vreme Uskrsa na raspustu to nije prepreka da se u Botošu održi tradicionalna izložba uskršnjih jaja koja su oslikali najmlađi stanovnici ovog sela. Mališani su, pre nego što su otišli na prolećni odmor, pripremili eksponate.

I Taxi Zrenjanin

“Dugi niz godina unazad sarađujemo sa Udruženjem žena „Vredne ruke“ iz Botoša i učestvujemo u pripremi jaja za uskršnju izložbu. Deca su obično do sada donosila prava kokošija barena jaja. Sada su počela da donose jaja od drveta, stiropora… Ranije su deca jaja bojila temperama, vodenim bojama. Stavljala su lišće ili gumice za teglu da bi dobila neku šaru. Sada je sve modernije. Prilikom pripreme jaja koriste se najrazličitije tehnike koje deca kombinuju. Uglavnom jaja ne farbaju nego ih oblače. Prave od njih leptire, buba Mare, dodaju im krila, uši. Koriste trakice, perje, šljokice, folije, mašnice, dugmiće… Jaja na kraju ne izgledaju kao jaja, već kao neke dečije igračke i figurice. Prave čak i jaja u obliku autića. Stavljaju točkove”, kaže Dragana Grujić, učiteljica prvog razreda osnovne škole “1. oktobar” u Botošu.

“Deca različito doživljavaju ukrašavanje jaja i svako radi po svom. Mi se pre radionice kada se jaja oslikavaju pripremamo za to tako što razgovaramo ko bi šta voleo da oslika na jajetu. I onda deca kada dođe vreme donesu tačno ono što im je potrebno da bi ukrasila jaja. Oni sve samostalno rade, samo što je to na času i uz naš nadzor”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Za ukrašavanje jaja se koristi sve – od boja do perja

Da bi jaja bila što lepša deca koriste sve što im se učini da bi moglo da im pomogne u njihovoj kreaciji. Od boja i trakica do perja i šljokica.

“Mislim da su do sada deca koju učim učestvovala više od deset puta u pripremi jaja za uskršnju izložbu u selu. Deca koriste svake godine neke nove tehnike ukrašavanja jaja. Kombinuju bojenje temperama, akvarel, kolaž… Dodaju neke elemente od papirića, vate… Stalno nešto novo smišljaju. Mogu vam reći da su ove godine baš bili maštoviti. To kako jaja izgledaju je isključivo plod njihove mašte i kreacije. Mi kao učitelji smo tu samo da damo po koju sugestiju kako bi to što su zamislili što bolje uradili. Često deca jaja oslikaju u likove aktuelnih crtanih junaka. Onih koji su njima simpatični. Isto tako vrlo često prave jaja u obliku zeca, pileta”, kaže Radosna Dunđerin, učiteljica trećeg razreda osnovne škole “1. oktobar” u Botošu.

“Nema razlike u tehnikama koje koriste dečaci i devojčice. Evo baš danas sam gledala dečaka koji je koristio šljokice za ukrašavanje jajeta kako bi ono bilo svetlucavo. On se i sam sav izlepio tim šljokicama i sav je bio šaren. Deca vole da jaja budu šarena, da budu vedrih boja i da šljašte. I to je zajedničko i za devojčice i za dečake. Podjednako su maštoviti i jedni i drugi. Deci dosta pričamo o tradici i običajima za Uskrs. Posebno im je zanimljivo upravo farbanje jaja.  O značaju ovog velikog praznika mnogo uče i na verskoj nastavi”, objašnjava naša sagovornica.

Deca vole običaje vezane za Uskrs

“Šta Uskrs predstavlja deca uče na verskoj nastavi, ali i na predmetu  svet oko nas – negovanje tradicije i običaja u našim krajevima. Na čosu takođe imamo priču o narodnim običajima. Deci su najinteresantniji običaji koji se u porodici neguju. Pogotovo onaj kada traže ofarbana jaja na dan Uskrsa. Mali znaju da zec dolazi i donosi poklone i jaja, što ih posebno raduje. Danima kasnije prepričavaju ko je šta dobio, koliko je jaja sakupio. Takođe, sviđa im se i takmičenje u tucanju jajima i pronalaženje najjačeg jajeta. Kod nas u selu i dalje živi običaj da se farbaju i morčija i guščija jaja”, kaže Dragana Grujić.

Sve je spremno za uskršnju izložbu jaja

Iako su jaja za uskršnju izložbu zbog raspusta pripremana prošle nedelje, sva su na sigurnom i za izložbu je sve sprmeno kažu organizatori izložbe.

“Izložba dečijih radova – uskršnjih jaja će se i ove godine održati u staroj biblioteci tj. u Domu penzionera baš na dan Uskrsa. Posetioci će moći da glasaju za najlepše jaje od 10 do 16 sati. Izložbu organizuju tradicinoalno Udruženja penzionera invalida, starosnih penzionera i naše udruženje žena. Bira se najlepše jaje iz vrtića i najlepše jaje iz svakog razreda osnovne škole za uzrast od prvog do četvrtog razreda, jer su deca različitog uzrasta“, kaže Ksenija Grujić, predsednica Udruženja žena “Vredne ruke“ iz Botoša.

„Mi ne znamo koje je čije jaje jer su jaja obeležena brojevima. Na svakom stolu se nalazi glasačka kutija u kojoj posetioci ubacuju svoje glasove. Za izložbu je sve spremno što je potrebno. Mi ćemo je u subotu postaviti, tako da će u nedelju moći da se glasa. Mogu da kažem da su i ovoga puta deca bila izuzetno kreativna. Baš su se potrudili da to bude zaista lepo. Naše je da pozovemo sve iz sela da se i ovoga puta odazovu i da dođu u što većem broju“, dodaje naša sagovornica.

Deca koja su oslikala najlepša jaja dobijaju poklon paket i diplomu

Čija uskršnja jaja su osvojila najviše glasova posetilaca i ko je ovoga puta bio prvi među jednakima znaće se 3. maja.

„Prvog dana škole ćemo otići u školu i odneti pobednička jaja. To je momenat koji deca najviše vole. Oni koji su oslikali najlepša jaja po mišljenju glasača dobijaju nagrade, koje je i ovoga puta obezbedila Mesna zajednica. Moram da spomenem da nam je svima žao što je naša škola po najnovijoj sistematizaciji spojena sa školom u Tomaševcu. Ukoliko takva odluka ostane na snazi od prvog septembra ćemo biti istureno odeljenje tomaševačke škole, iako smo veća škola njih i nećemo se više zvati „1. oktobar“, već „Mladost“, kaže Ksenija Grujić.

Osim oslikanih jaja na izložbi će moći da se vide i crteži dece na temu Uskrsa. Posebni ukrasi biće zečići od recikliranih materijala.

Godine za nama su pokazale da se u izbor za najlepše oslikano uskršnje jaje uključuje celo selo. I najmlađi i najstariji stanovnici Botoša dolaze da vide šta su deca pripremila. Neretko se dešava da se na proglašenju pobednika svi iznenade čije je jaje pobedilo. Ipak, svi se slažu da je od same nagrade mnogo bitnije to što deca uče o običajima i tradiciji na dan Uskrsa i što se zaista trude da na najbolji način iskažu svoju kreativnost.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh