I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Oscilacije u pritisku vode uzrok havarija na vodovodnoj mreži

Zbog čestih oscilacija pritiska vode u periodu kada se grad snabdevao iz postrojenja za prečišćavanje, na vodovodnoj mreži je dolazilo do havarija. Dnevno ih je nekada bilo i po 10 kažu u JKP “Vodovod i kanalizacija”. Od kada je ovo preduzeće ponovo preuzelo snabdevanje grada vodom pritisak je stabilizovan. To je dovelo i do smanjenja broja havarija na mreži. Iz JKP “Vodovod i kanalizacija” podsećaju da je mreža za snabdevanje vodom stara više od 30 godina. Iz tog razloga havarije nisu neočekivane.

I Taxi Zrenjanin

U mesecima kada se grad snabdevao vodom iz postojenja za prečišćavanje često je dolazilo do problema. Mnogi stanovnici Zrenjanina nisu imali vodu. Naročito oni koji žive na višim spratovima zgrada. Problemi su beleženi i na vodovodoj mreži.

“Česte oscilacije pritiska vode usled nekoliko prekida vodosnabdevanja u vremenu dok se snabdevanje grada vodom vršilo preko postrojenja, odnosno „fabrike vode“, uslovile su veći broj havarija na vodovodnoj mreži u gradu. Taj broj je dostizao i do desetak havarija dnevno. Nakon preuzimanja vodosnabdevanja od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ pritisak u mreži se stabilizovao. To je automatski uticalo i na drastično smanjenje broja havarija na vodovodnoj mreži. Iako su havarije u vremenu snabdevanja grada preko postrojenja urgentno rešavane, nakon preuzimanja vodosnabdevanja i stabilizacije istog, ostalo je da se sanira više od dvadeset havarija na vodovodnoj mreži”, saopštilo je JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Vodovodna mreža je stara preko 30 godina

“JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin održava više od 1.200 kilometara vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima. Izgradnja vodovodne mreže započeta je šezdesetih godina prošlog veka i njena prosečna starost je iznad 30 godina. Samim tim i havarije na vodovodnoj mreži su česte. Službe održavanja ih u najvećem procentu saniraju u roku od nekoliko časova od momenta nastajanja. Do kraćih prekida vodosnabdevanja u reonu mesta kvara dolazi samo ukoliko je to neophodno zbog potrebe izvođenjaradova na njegovoj sanaciji. Sve otkrivene ili od strane korisnika prijavljene havarije na mreži su evidentirane, a celokupno ljudstvo i mehanizacija stručnih službi preduzeća angažovani su na njihovom saniranju. Radovi se privode kraju pa iz tog razloga molimo građane za još malo strpljenja”, dodaju u ovoj kompaniji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Uprkos havarijama, pritisak vode je sada stabilan

Iz JKP “Vodovod i kanalizacija” poručuju da se havarije saniraju prema prioritetima.

“Kao prioriteti prilikom otklanjanja havarija uzimaju se njihov uticaj na sam proces vodosnabdevanja, ugroženost objekata i bezbednost ljudi od posledica curenja vode, potreba angažovanja specijalizovane mehanizacije za njihovo otklanjanje, raspoloživost i nabavka neophodnih materijala za sanaciju i drugo”, navodi se u saopštenju.

“Bitno je naglasiti da pomenuti veći broj havarija ni u jednom momentu nije uticao na količinu i pritisak vode u mreži. U prilog tome govori činjenica da je od momenta preuzimanja vodosnabdevanja grada od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ isto stabilno. Vode ima u dovoljnim količinama. Stabilan pritisak vode imaju svi stanovnici grada, pa i oni u višespratnicama koje nemaju ugrađene uređaje za povećanje pritiska vode”, dodaju u JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Zamerke sugrađana se često odnose i na nevraćanje terena u prvobitno stanje, a nakon sanacije havarije. Pa je tako na više lokacija u gradu i sada moguće videti oznake i obeležja na putevima gde su bili radovi na vodovodnoj mreži.

“Postupak vraćanja mesta havarije u prvobitno stanje sprovodi se postepeno kako se vodovodne cevi ne bi naglo opteretile, jer bi to dovelo do novih kvarova. Od brzine slaganja tla zavisi kada će doći do završnog zakopavanja mesta kvara, a potom i do njegovog asfaltiranja ili vraćanja prethodno uklonjenog uličnog mobilijara”, objašnjavaju u JKP “ Vodovod i kanalizacija”.

Zbog starosti vodovodne mreže izvesno je da će ona morati u narednom periodu da bude rekonstruisana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh