I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Ornitolozi vratili modrovranu u Aradac

Vojvođanski ornitolozi načinili su podvig u zaštiti modrovrane (zlatovrane, Coracias garrulus).

Ova atraktivna ptica, jedna od retko zapanjujućih prizora u ptičijem svetu, gotovo je iščezla iz starih vrbaka i šumaraka na pustarama. Teško se nosila sa nemilosrdnom sečom starih stabala, u čijim dupljama se gnezdila, nestajanjem pašnjaka na kojima se hranila. Populacija modrovrane našla se na rubu potpunog nestanka. Srećom, pre deceniju, zaštitari su krenuli u akciju spasavanja. Stara kvrgava stabla nisu mogli da vrate, pa su im za gnežđenje ponudili veštačke kućice, koje su pravili i stavljali gde god je to bilo moguće.

modrovrana

– Počeli smo sa Subotičko-horgoškom peščarom. Tu je ostalo još nekoliko parova, područje je zaštićeno, tako da smo pretpostavili da će oporavak ići lakše. Od 2003. do danas napravili smo 700 kućica za gnežđenje, a godišnje postavimo oko 50, s tim, da dotrajale i oštećene zamenimo. Takođe, neumorno razgovaramo i upozoravamo institucije da su modrovrane ugrožene – kaže Oto Sekereš, iz Udruženja ljubitelja prirode „Riparia“.

I Taxi Zrenjanin

Projektu se pridružilo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pošto su duplje redovno morale biti kontrolisane, a mladunci prstenovani. Prvo običnim, a zatim (od 2010) prstenovima u boji, koji se lakše vide i sa veće daljine. Ohrabruje rezultat upornog rada. Sekereš kaže da se u 2012. u kućicama gnezdilo 112 parova, a ove godine gotovo 150, što je povećanje u odnosu na prvobitnu brojnost za čak 10 puta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Marko Tucakov, iz Društva za zaštitu ptica, kaže da se proširilo i samo područje gnežđenja, i to za više od 90 kilometara na jug. Tako da sada modrovrana ima na svim potiskim slatinama i stepama. Čak kod Aradca, u blizini Zrenjanina, odakle su prethodno nestale pre više od 40 godina.

– Sada se nadamo da će se populacija fizički spojiti sa modrovranama koje se povremeno gnezde na obodima Deliblatske peščare, a kojih je takođe izuzetno malo. No, posla je sve više, a ohrabruje da smo u projekt uključili 30 novih aktivista. Oni su se obavezali da će na svojim područjima godišnje postaviti deset novih kućica i kontrolisati postojeće – kaže Tucakov.

Iyvor : Novosti.rs, Sl. Pašić     Foto : dizajnzona.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh