I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Ornitolozi vratili modrovranu u Aradac

Vojvođanski ornitolozi načinili su podvig u zaštiti modrovrane (zlatovrane, Coracias garrulus).

Ova atraktivna ptica, jedna od retko zapanjujućih prizora u ptičijem svetu, gotovo je iščezla iz starih vrbaka i šumaraka na pustarama. Teško se nosila sa nemilosrdnom sečom starih stabala, u čijim dupljama se gnezdila, nestajanjem pašnjaka na kojima se hranila. Populacija modrovrane našla se na rubu potpunog nestanka. Srećom, pre deceniju, zaštitari su krenuli u akciju spasavanja. Stara kvrgava stabla nisu mogli da vrate, pa su im za gnežđenje ponudili veštačke kućice, koje su pravili i stavljali gde god je to bilo moguće.

modrovrana

– Počeli smo sa Subotičko-horgoškom peščarom. Tu je ostalo još nekoliko parova, područje je zaštićeno, tako da smo pretpostavili da će oporavak ići lakše. Od 2003. do danas napravili smo 700 kućica za gnežđenje, a godišnje postavimo oko 50, s tim, da dotrajale i oštećene zamenimo. Takođe, neumorno razgovaramo i upozoravamo institucije da su modrovrane ugrožene – kaže Oto Sekereš, iz Udruženja ljubitelja prirode „Riparia“.

I Taxi Zrenjanin

Projektu se pridružilo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pošto su duplje redovno morale biti kontrolisane, a mladunci prstenovani. Prvo običnim, a zatim (od 2010) prstenovima u boji, koji se lakše vide i sa veće daljine. Ohrabruje rezultat upornog rada. Sekereš kaže da se u 2012. u kućicama gnezdilo 112 parova, a ove godine gotovo 150, što je povećanje u odnosu na prvobitnu brojnost za čak 10 puta.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Marko Tucakov, iz Društva za zaštitu ptica, kaže da se proširilo i samo područje gnežđenja, i to za više od 90 kilometara na jug. Tako da sada modrovrana ima na svim potiskim slatinama i stepama. Čak kod Aradca, u blizini Zrenjanina, odakle su prethodno nestale pre više od 40 godina.

– Sada se nadamo da će se populacija fizički spojiti sa modrovranama koje se povremeno gnezde na obodima Deliblatske peščare, a kojih je takođe izuzetno malo. No, posla je sve više, a ohrabruje da smo u projekt uključili 30 novih aktivista. Oni su se obavezali da će na svojim područjima godišnje postaviti deset novih kućica i kontrolisati postojeće – kaže Tucakov.

Iyvor : Novosti.rs, Sl. Pašić     Foto : dizajnzona.com

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh