I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

“Orlovi” iz Orlovata novi prvaci u Banatskim šorama (VIDEO)

Minulog vikenda u Tomaševcu, tradicionalno na seosku slavu Ivandan, održano je još jedno Svetsko prvenstvo u Banatskim šorama.

Palice i loptice na banatski način, ukrstilo je osam seniorskih i tri juniorske ekipe, a u finalnoj utakmici seniora, “Orlovi” iz Orlovata pobedili su “Čoke” iz Tomaševca i tako postali novi šampioni ove tradicionalne banatske igre.

Da li baš zbog očuvanja te tradicije ili zbog strasti prema igri sličnoj bejzbolu, Banatske šore u Tomaševcu, sledeće godine proslaviće dve decenije odolevanja vremenu i podgrevanja urbane banatske legende, po kojoj je, prepričavaju meštani, Mihajlo Pupin u svom detinjstvu u Idvoru igrao šore, a potom ih predstavio Amerikancima, te su šore zapravo preteča bejzbola.

Banatske šore međutim, i danas se igraju sa ručno pravljenom lopticom, koja se udara drvenim štapom, te u tom pogledu zaista podsećaju na bejzbol, a o tome šta je prvo nastalo čini se, zauvek će se polemisati.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

A kako je protekao vikend u Tomaševcu i šta o ovoj igri danas kažu i meštani i takmičari, pogledajte u video izveštaju.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh