I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Opština Žitište optimistično ulazi u 2016. godinu

Predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević i predsednik Skupštine opštine Žitište Zoran Kasalović, održali su konferenciju za medije na kojoj su sumirali rad te opštine u 2015. godini i izneli deo planova koje će realizovati u godini koja sledi.

zitiste-konferencija

Vučurević je ovom prilikom rekao da su se u odlazećoj godini rešavala pitanja o imovini opštine, objektima mesnih zajednica poput one u Torku, ali i da je bilo značajnih socijalnih izdvajanja.

-Mi smo jedna od retkih opština koja sa budžetom i naplatom nije imala problema. Onako kako smo planirali, tako smo i naplatili, nismo potrošili ni dinar više, ni manje. Mi smo lokalna samouprava koja i ove godine planira da isti budžet, a to je negde oko 710 miliona. Ono gde smo morali da se ponašamo restriktivno, to su famozna nova udruženja građana. Dugo smo živeli u vremenu gde je važniji život udruženja koje nema nijednog člana, nego kulturno-umetničkog društva koje je stočlano. Mi smo to sasekli, toga više neće biti. U budžetu za 2016. opredelili smo se da takva jedna stavka ne postoji, a tradicionalne manifestacije u mesnim zajednicama i kulturnoumetnička društva i njihove sekcije, moramo da ispoštujemo, istakao je Vučurević.

PerSu marketi

On je od velikih planova još izdvojio početak izgradnje fekalne kanalizacije u prvom kvartalu godine, izgradnju sportske hale u Banatskom Karađorđevu koja će biti gotova u prvoj polovini sledeće godine. Biće to objekat sa 300 mesta zbog čega će biti na raspolaganju ne samo školarcima nego i sportskim klubovima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Usled lošeg finansijskog stanja jednog broja stanovnika, socijalna davanja u toj opštini povećana su u odnosu na prethodnu godinu. U prvom kvratalu 2016. godine uslediće isplata jednokratne pomoći penzionerima sa teritorije opštine Žitište za šta je predviđeno tri miliona dinara.

Predsednik Skupštine opštine Žitište Zoran Kasalović kaže da je rad tog tela bio dinamičan i plodotvoran.

– Za nas je najvažnije da smo iz jedne krize koja je bila prisutna na kraju 2014. godine, došli do potpunog konstituisanja parlamenta optine Žitište sa 31 odbornikom i to je doveo do dobre saradnje sa predsednikom opštine, sa Opštinskim većem i do potpune usaglašenosti rada lokalne samouprave, istakao je Kasalović.

On je podsetio da je u 2015. godini doneta odluka o opštem uređenju naseljenih mesta i komunalnom redu, koja definiše i sankcije za one koji se ne pridržavaju reda.

-Usvojili smo Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti čime je Žitište postalo jedna od retkih opština koje su usvojile taj važan dokument. U toku ove godine doneli smo odluku o zaštitniku građana i na tu funkciju imenovali mladog diplomiranog pravnika Aleksu Kuzmana. Očekujemo da će on svojim radom pre svega obezbediti bolja ostvarivanja prava građana opštine Žitište i na taj način stimulisati i primorati sve opštinske organe da rade bolje, savesnije i u skladu sa zakonom. Napravili smo radikalan rez u 2015. godini što se tiče javnih preduzeća i ne želimo da ona budu neki vid partijskog plena i da budu u funciji partija, već da rade one delatnosti za koje su osnovana, istakao je Kasalović.

Na kraju je rečeno da će se usvajanjem budžeta za 2016. godinu na sednici zakazanoj za 22. decembar stvoriti još bolji okviri za puni razvoj opštine Žitište.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh