I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Operacije štitaste žlezde u zrenjaninskoj bolnici nakon pauze od deset godina

Nakon pauze od desetak godina, u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ počelo je hirurško lečenje bolesti štitaste žlezde. Prve operacije urađene su početkom 2018. uz asistenciju i mentorstvo lekara sa Instituta za onkologiju i radiologiju u Novom Sadu, a od 1. oktobra tim zrenjaninskih lekara radi samostalno.

Pored hirurga dr Marije Đujić i Dr Rastislava Filka, u timu za operativno lečenje štitaste žlezde su i endokrinolozi dr Tatjana Lazić Čilerdžić, dr Tatjana Crnogorac, zatim specijalista nuklearne medicine dr Marija Radujko i patolozi dr Laslo Štajer i dr Ljiljana Đurđev.

dr Đujić, dr Filko i dr Lazić Čilerdžić

– S obzirom na broj pacijenata koji imaju indikacije za operativno lečenje, odnosno broj onih koje smo do sada uglavnom upućivali u Institut za onkologiju Vojvodine i u Beograd, odlučili smo da krenemo ponovo sa operativnim lečenjem štitaste žlezde. Kada je reč o hirurzima u timu, operacije za sada obavljamo dr Marija Đujić i ja, potvrdio je dr Filko.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima dr Marije Đujić, projekat vraćanja operacija štitaste žlezde u zrenjaninsku bolnicu počeo je na početku 2018. godine, u saradnji sa Institutom za onkologiju Vojvodine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Pod mentorstvom i u saradnji sa dr Ivanom Majdevcem od početka godine u našoj bolnici je urađeno oko 30 operacija. Od 1. oktobra smo počeli samostalno da radimo operacije manjeg obima. Kod obimnijih i zahtevnijih operacija u kojima je potreban veći tim hirurga i onkloga, pacijente ćemo i dalje slati na Institut za onkologiju Vojvodine. Napravili smo i internu komisiju čiji su članovi hirurg, endokrinolog, patolog, radiolog i specijalista nuklearne medicine, tako da ćemo o indikacijama za operativno lečenje svakog pacijenta, odlučivati svi zajedno, rekla je dr Đujić.

Opravdanost vraćanja hirurških intervencija tog tipa je velika, smatra endokrinolog dr Tatjana Lazić Čilerdžić.

-Bolesti štitaste žlezde spadaju u najčešće bolesti današnjice. Čak 35% ukupne populacije boluje od štitne žlezde, pri čemu je ovo oboljenje dominantno kod žena. Promene štitne žlezde koja se mogu hirurški lečiti odnose se na uklanjanje čvorića, cista, ali se operativno može rešiti i problem u vidu smanjenog rada žlezde, kao i pojačanog, ukoliko medikamentozna terapija ne može da da rezultate, istakla je Lazić Čilerdžić.

Pacijenti koji imaju problem sa štitnom žlezdom svakako prvo odlaze kod endokrinologa koji dalje odlučuje o toku i načinu lečenja. Operacija štitate žlezde traje od 30 do 90 minuta i izvodi se u opštoj anesteziji. Pacijent se nakon toga u bolnici zadržava jedan ili dva dana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh