I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Oni imaju veliko srce za sve nas – predstavljamo volontere Crvenog krsta

Volonterstvo je neplaćena aktivnost kojom pojedinci samostalno ili u okviru neke grupe ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice i celog društva, a u pomaganju drugima pre svega nalaze zadovoljstvo, osećaj ostvarenosti i ispunjenosti. Volontiranje se javlja u raznim oblicima – od tradicionalnih običaja uzajamne pomoći, do organizovanog delovanja zajednice u kriznim periodima.

Crveni krst je najveća i najstarija volonterska organizacija, koja negujući principe dobrovoljnosti, humanosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, neutralnosti, jedinstva i univerzalnosti, privlači lep broj volontera različitih generacija.

Prema rečima sekretarke Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandre Tanasijević, volonter, realizujući aktivnosti Crvenog krsta, svesno poklanja vreme, veštine, znanje i energiju za dobrobit ugroženih ljudi i lokalne zajednice.

Fordomanija

-Volonterski rad predstavlja jedan od najefikasnijih oblika učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima – slobodu, jednake mogućnosti i pravdu za sve ljude. Volontiranje razvija međusobnu solidarnost i toleranciju, menja svest i doprinosi poboljšanju kvaliteta života u zajednici – ističe Tanasijević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Među aktivnim volonterima su i tri srednjoškolke – Gordana Dujlović, Isidora Arvai i Anastasija Grahovac.

Gordana Dujlović je učenica četvrtog razreda srednje Medicinske škole. Ova mlada volonterka ove godine proslavlja mali jubilej – pet godina aktivnog rada unutar Crvenog krsta Zrenjanin.

-Prvi i osnovni razlog što sam postala volonter jeste to što volim da pomažem ljudima i radujem se kada sam okružena osobama punim pozitivne energije. Više puta sam bila kapiten ekipe podmlatka i omladine na domaćim i međunarodnim takmičenjima pri pružanju prve pomoći, a uključena sam i u program Promocije humanih vrednosti.

Učenica drugog razreda srednje Ekonomske škole “Jovan Trajković”, Isidora Arvai je volonterka blizu tri godine. Prve korake ka Crvenom krstu i pomaganju ljudima u nevolji je načinila još u osnovnoj školi i to u okviru programa pružanja prve pomoći.

-Prevencija trgovine ljudima i prevencija gojaznosti kod dece su oblasti u koje sam najviše uključena. Najdraži mi je rad sa najmlađima, jer su deca uvek puna znatiželje i veoma poštuju naš trud i rad sa njima.

Anastasija Grahovac, učenica srednje Medicinske škole je već dve i po godine volonterka, dok je od svoje trinaeste godine član ekipe prve pomoći.

Ona za naš portal ističe da su joj pružanje pomoći i podrške osobama u nevolji bile dovoljan razlog da se aktivno uključi u humane delatnosti Crvenog krsta, kroz koje želi da promoviše dobra dela i solidarnost među mladima u našem okruženju.

Boris Vojinov, stručni saradnik Crvenog krsta Zrenjanin ističe da više desetina volontera na teritoriji grada Zrenjanina i okolnih naseljenih mesta, svakodnevno aktivno učestvuje u realizaciji programskih ciljeva i osnovnih principa Crvenog krsta.

Najveći broj mladih je uključen u Programe pružanja prve pomoći i Smanjenja rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti za lokalnu zajednicu.

-Ove aktivnosti su obrazovnog karaktera i realizuju se sa učenicima trećih razreda osnovnih škola. Učenici vole da sarađuju sa našim volonterima, njihova nasmejana lica, strpljenje i druželjubivost su upravo one vrednosti, koje će – nadamo se – đake u skorijoj budućnosti pospešiti da se uključe u rad Crvenog krsta – dodaje na kraju Vojinov.

Volonteri nisu amateri, oni su edukovani mladi ljudi, na koje Crveni krst obraća posebnu pažnju, jer upravo oni čine budućnost kako volonterskog rada, tako i naše lokalne zajednice.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh