I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Osamdeset troje učenika na okružnom takmičenju u šahu

i love zrenjanin tv

Učenici osnovnih škola Srednjobanatskog okruga odmerili su ovog vikenda snagu uma, u pojedinačnom i ekipnom prvenstvu u šahu. U Okružnom takmičenju učestvovalo je 83 učenika sa teritorije grada, koji su se kvalifikovali prethodim plasmanom na opštinskim takmičenjima.

Domaćin takmičenja četvrtu godinu zaredom je Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“, koja će ove godine po prvi put organizovati i Republičko takmičenje u šahu. Takmičenju je prisustvovao i generalni sekretar Saveza za školski sport grada Zrenjanina, Jovan Lekić, koji je pobednicima uručio diplome.

„Od pre četiri godine, odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja šah je uvršten kao školsko takmičenje, i mi od tada organizujemo opštinsko i okružno takmičenje. Ove godine, tačnije za mesec dana i republičko takmičenje biće održano u našoj školi, kada očekujemo veliki broj učenika, njihovih nastavnika i sudija. Popularizacija šaha je uvek prisutna u našoj školi, malo manje među devojčicama, a više među dečacima, iako se možemo pohvaliti da smo imali šampionku na republičkom nivou, Andrijanu Đermanović. Očekujemo da će se i sada naši takmičari plasirati dalje, kako u pojedinačnom, tako i u ekipnom delu takmičenja, u kojem se takmiče i dve devojčice – Elena Santovac i Nevena Dumanić, i da će ostvariti veliki uspeh“, izjavila je direktorka škole Ivana Bošnjak.

PerSu marketi

U kategoriji od petog do osmog razreda, u ženskoj konkurenciji, pobedila je Marina Stanić iz OŠ“ Slavko Rodić“ iz Lazareva. Marina je šahom počela da se bavi pre dve godine, kada se za njega zainteresovala posmatrajući takmičenje u školi. Treninge ima tri puta nedeljno, a kaže da će ih sada pojačati, jer želi da uspe i na republičkom takmičenju i ostvari zapžene rezultate. Dodaje i da se nada da će postati poznata šahistkinja.

Marina Stanić

„Na opštinskom takmičenju smo imali oko 80 takmičara, a sada na Okružnom imamo 83 takmičara. Od toga 27 devojčica, što je odlična cifra. Pobednici svih 16 grupa u ova dva dana će se za mesec dana takmičiti na republičkom takmničenju. Na Rrepubličkom očekujemo veliki broj učesnika, jer će po grupama biti 60 učesnika – pobednika, prema našoj proceni oko 1000. Ne može se reći da smo prezadovoljni brojem aktivnih igrača, uvek može bolje, mada iako je danas dostupnost modernim tehnologijama zanimljivija, još uvek među školskom decom vlada interesovanje za šah. Imamo nekoliko klubova koji zaista dobro rade. Šahovski klub „Petrovgrad“ svoje aktivnosti sprovodi u nekoliko škola u Zrenjaninu, i u nekoliko mesnih zajednica. Pored Zrenjaninaca, pohvalio bi šahiste iz Novog Bečeja koji zaista dobro rade i osvajaju nagrade na takmičenjima, kao i šahiste iz Nove Crnje“, istakao je Saša Samolovac, predsednik Šahovskog saveza Zrenjanina i koordinator takmičenja za Srednjobanatski okrug.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh