I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Okanj baru“ zahvatio veliki požar – vatrogasci i meštani sprečili još veću katastrofu

Jedna četvrtina površine Specijalnog rezervata prirode „Okanj bara“, koje se nalazi između Elemira i Novog Bečeja,stradala je u požaru juče u poslepodnevnim satima. Vatra je opustošila biljne kulture, a stradao je i životinjski svet. 

Steva Subotin iz Društva za zaštitu životne sredine „Okanj“ izjavio je portalu I love Zrenjanin da je požar primećen nešto pre 15 časova i da zahvaljujući vatrogascima i velikom broju meštana, poljoprivrednicima koji su sa traktorom pritekli u pomoć, vatra nije stigla do vidikovca, te da je na vreme sprečena još veća katastrofa.

-Pastir koji je u to vreme bio na livadi i blizu vidikovca, prvi je uočio nevolju i obavestio nadležne da reaguju. Plamen, koji je u nekim trenucima bio visine i do nekoliko metara, širio se uz vetarvelikom brzinom i sam Bog nas je spasio od veće katastrofe. Ovim putem bih se zahvalio meštanima i dobrim ljudima, koji su u roku od nekoliko sekundi pritekli u pomoć i dokazali da savesno brinu o svojoj životnoj sredini. Istraga je u toku i nadamo se da je ovaj požar samo delo prirode, a ne čoveka – istakao je Subotin.

PerSu marketi

Specijalni rezervat prirode  „Okanj bara“ je nadaleko poznat po zaslanjenom zemljištu i slanim vodama. Područje obuhvata kompleks livadsko – stepske vegetacije, slatina i zaslanjenih bara na kojima su razvijeni jedinstveni panonski eko sistemi tipičnim za zaslanjene, muljevite bare, slatine i livade sa očuvanim biljnim vrstama i životinjskim svetom. Specijalnim rezervatom prirode „Okanj bara” upravlja Društvo za zaštitu životne sredine „OKANj” iz Elemira.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Piše: Tivadar Borbelj

FOTO: Ivan Ilijevski

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh