I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ograda za bezbednije igralište u parku naselja Ruža Šulman

Nakon što je prošle godine automobil udario dete u naselju Ruže Šulman, stanovnici ovog dela grada prikupili su potpise da se igralište u parku ogradi. Inicijativa je naišla na odobravanje MZ Dositej Obradović koja je ovih dana pokrenula akciju postavljanja ograde. Tako bi igralište u parkiću, gde se okuplja veliki broj dece i njihovih roditelja, uskoro trebalo da bude bezbednije. Nadležni najavljuju ovakve i slične akcije i na drugim igralištima u ovoj mesnoj zajednici.

Poslednja tri dana intenzivno se radi na obezbeđivanju igrališta u naselju Ruže Šulman.

PerSu marketi

„Prošle godine je potekla inicijativa od roditelja, sugrađana i stanovnika naselja Ruža Šulman da se na ovaj način obezbedi igralište u parku i da deca budu koliko-toliko zaštićena od saobraćaja. Ovde nije toliko gust saobraćaj, ali na ovaj način ćemo sprečiti da deca istrčavaju direktno na kolovoz. Mislim da je oko 360 sugrađana potpisalo peticiju. I ja kao predsednik Saveta MZ sam potpisao, jer i moja deca se, takođe, ovde igraju. Lepo je što je inicijativa potekla od građana. MZ je tu da podrži ovakve ideje i da ih realizuje“, kaže Duško Radišić, predsednik Saveta MZ Dositej Obradović.

„Ovo je treći dan da radimo na ovom igralištu. Prvog dana smo razmeravali i bušili rupe. Juče nam je mnogo pomoglo JKP „Čistoća i zelenilo“. Danas betoniramo stubove. U nedelju ili u utorak ćemo bušiti rupe na stubovima i postavljaćemo oblice kao ogradu. Ostalo nam je da izaberemo boju. Mi stariji smo mislili smo da to bude boja drveta. Međutim, deca žele da ograda bude šarena i najverovatnije ćemo im i izaći u susret, jer sve ovo i radimo zbog dece“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sugrađani potpisali peticiju, ali nisu došli na radnu akciju

Iako je peticiju potpisalo više od 300 građana, u realizaciju projekta se uključila tek nekolicina stanovnika naselja.

„Ovo je prva akcija sa građanima. Očekivali smo da nas bude više. Prvog dana se akciji odazvao samo jedan komšija. Danas su tu četiri mladića. Nadam se da će nas na bušenju rupa i postavljaju oblica biti više. Biće još akcija i biće prilike da se sugrađani odazovu. Materijal za ovaj posao je kupila mesna zajednica, a radove sami izvodimo. Ovom prilikom moram da se zahvalim našem Ćiri. On je zaposlen u mesnoj zajednici na održavanju. On je sam isekao, izvario i ofarbao stubove“, kaže Radišić.

Roditelji se nadaju da će biti dovoljno ulaza u ograđeno igralište

Roditelji pozdravljaju odluku o postavljanju ograde. Međutim, neki zameraju to što će klupe koje su postavljene oko igrališta, nakon ograđivanja, ostati van njega.

„Mislim da je dobra stvar da se igralište ogradi. I zbog saobraćaja i zbog uličnih pasa. Ima i velike i male dece koja mogu da istrče na put. Pogotovo posle incidenta koji se dogodio ovde prošle godine. Sad baš pričamo o tome da će klupe ostati izvan ograde. Nismo znali da će to tako ići. Zbog čega je tako ne znam. Videćemo koliko će biti prolaza da roditelji mogu da brzo uđu u igralište u slučaju da treba da odreaguju. U svakom slučaju bolje išta nego ništa“, kaže mama Višnja.

„Slažem se da treba da se ogradi igralište, jer automobili prolaze sa svih strana. Deca moraju da budu zaštićena“, dodaje baka Dušanka.

„Ja sam otac dvoje dece. Jedno dete ima 4, a drugo 7 godina. Ograda na igralištu mnogo znači. To je zbog bezbednosti dece. Zaštićeni su od saobraćaja. Priključio sam se akciji spontano. Čekamo već duže vreme da se ovo igralište obezbedi. Ne znam tačno kako je zamišljeno da ovo izgleda, ali nadam se da će biti dovoljno prolaza za roditelje koji će sedeti na klupama oko samog igrališta“, kaže Ognjen Mihić koji i sam učestvuje u podizanju ograde oko dečijeg igrališta.

Druga faza radova podrazumevaće obnovu samog dečijeg igrališta

Nadležni uveravaju da razloga za brigu ne treba da bude. Tvrde da će roditelji vrlo brzo moći da uđu u igralište ukoliko budu sedeli na klupama koje ga okružuje, a koje su van njega.

„Ograda je predviđena da bi deca kada su u parku na igralištu i kada se igraju bila bezbedna. Da smo ogradu stavljali sa druge strane, tada bismo zbog nedostatka prostora ogradili i pešačku stazu. Poznato je da se na pešačkoj stazi često voze biciklovi i onda bi to opet bilo nebezbedno za decu. Biće više prolaza uz klupe, tako da će roditelji koji su na klupama brzo moći da uđu na igralište“, objašnjava Radišić.

„Imamo ideje i inicijative i da obnovimo samo igralište. Mislim da ćemo brzo preći i na taj deo posla. To podrazumeva popravku klupa na samom igralištu, popravku ljuljaški koje su oštećene. Planiramo obnovu ne samo ovog, već i drugih igrališta na teritoriji MZ Dositej Obradović. Moram da napomenem da je izašao i novi zakon koji propisuje da sva igrališta moraju da budu ograđena ogradom visine jednog metra. Ja mislim da će ovo biti jedno od prvih igrališta koje će biti obezbeđeno na taj način“, zaključuje na kraju razgovora naš sagovornik.

Podsetimo, prošle godine, tokom javne rasprave o novom Pravilniku o bezbednosti igrališta, nadležni su izneli podatak da u Zrenjaninju više od 95 posto postojećih igrališta ne zadovoljava standarede bezbednosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh