I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Održani 13. „Dani paradajza” u Lukinom Selu – tradicija čuvana više decenija

U okviru proslave Dana sela, članovi Udruženja negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredine „Belo jezero“ iz Lukinog Sela, organizovali su danas tradicionalne, trinaeste po redu „Dane paradajza”.

Pozdravljajući prisutne meštane, goste iz okolnih i bratskih naselja, kao i predstavnike lokalnih, pokrajinskih i republičkih institucija, predsednik Udruženja Šandor Balanji izjavio je da je cilj manifestacije predstavljanje povrtarskih proizvoda i zanata mlađim generacijama, ali i očuvanje posebnih sorti paradajza.

PerSu marketi

-Dani paradajza iz godine u godinu sve više pomaže razvoju seoskog turizma, i samom činjenicom što se ona organizuje u septembru, daje doprinos produžetku sezone ovog svežeg ploda, koja je na tržištu tražena i do kasne jeseni – istakao je Balanji.

U okviru ovog događaja odvijala su se i takmičenja za izbor najukusnijeg svežeg, kuvanog i najvećeg paradajza. Na takmičenje se prijavilo blizu 30 povrtara iz Mađarske, Bačke i Banata, a članovi žirija su tokom ocenjivanja posebnu pažnju obratili na boju, ukus i začinjenost ubranog ploda.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U kategoriji najukusnijeg svežeg paradajza nagrade su osvojili Gordana Šokšić, Magdolna Halai i Anuš Šimon. Za najukusnije kuvane proizvode nagrade su dobili Mira Adžajić, Eva Kuruc i Milena Kormanjoš, dok su najveće plodove ove godine uzgajali Dragan Sovilj, Albert Bančov i Regina Bančov.

Tokom višesatnog programa prisutni su mogli da posmatraju branje paradajza bičevima i da se upoznaju sa mrežom seoskih gazdinstava, ali i da pogledaju poljoprivredne mašine dobijene preko fondacije „Prosperitati” i izložbu slika šesnaest slikara amatera iz Bačkog Petrovog Sela, Bečeja, Botoša, Mužlje, Zrenjanina i Lukinog Sela, koji su u okviru jučerašnjeg dana učestvovali na celodnevnom slikarskom kampu održanom u ovom naseljenom mestu.

Podršku održavanju ovogodišnje manifetsacije pružili su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, grad Zrenjanin i fondacija „Szekeres László”, dok su nagrade pobednicima obezbedili kompanija „Carska bašta”, „Agro-galgo” iz Mužlje, Hotel „Vojvodina” iz Zrenjanina, Hotel „Kaštel” Ečka i Udruženje negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredine „Belo jezero”.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh