I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sednica Skupštine grada – odluke o održavanju zgrada, stadionu u Banji Rusandi, taksi prevozu

Odbornici Skupštine grada na današnjoj, 16. sednici u ovom sazivu, odlučivali su o 35 tačaka dnevnog reda. U prvom delu zasedanja verifikovali su odluke na koje je prethodnu saglasnost dalo Gradsko veće.

Predlaganje dopune dnevnog reda od strane odbornika opozicije trajalo je više od sat vremena. Teme o kojima su želeli da skupština raspravlja bile su između ostalog fabrika vode, inicijativa za promenu imena grada i saobraćajna infrastruktura, međutim o istima se nije razmatralo.

Odlukom Skupštine grada uspostavlja se zvanična saradnja između Zrenjanina i Grada Bijeljine (Republika Srpska), čime taj grad postaje treće naselje u Republici Srpskoj s kojim će naš grad uspostaviti prijateljske odnose, uz Trebinje i Laktaše.

I Taxi Zrenjanin

– Moram da istaknem da postoji dugogodišnja saradnja sa ovim gradom i ona rezultira mnogim aktivnostima. Ono što moram da istaknem jeste to da su svi odbornici, osim odbornika Demokratske stranke, glasali za ovu inicijativu. Verujem da će ova saradnja biti uspešna u narednom periodu – izjavio je Santovac.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Usvajanjem odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade, grad je od države dobio pravo korišćenja na zemljištu u Melencima, odnosno stadion u Banji Rusandi. Ovim su se stekli uslovi da se realizuje projekat izgradnje tribina i pomoćnih prostorija na stadionu, za koji su obezbeđena finansijska sredstva.

– Grad Zrenjanin je od danas vlasnik dve parcele u naseljenom mestu Melenci. To su parcele na kojima se nalazi fudbalski stadion Rusande. Na inicijativu koju je grad Zrenjanin sproveo u saradnji sa Vladom Republike Srbije, došli smo do toga da smo danas vlasnici parcela koje imaju vrednost oko 8 miliona dinara po proceni Poreske uprave. Na ovim parcelama očekujemo da već od sleće nedelje krene gradnja novih tribina na ovom stadionu i tako ćemo dobiti jedan lep objekat koji će sigurno upotpuniti celinu koja se zove banja Rusanda.

Skupština je utvrdila i minimalne naknade za tekuće i investiciono održavanje zgrada i naknade za rad prinudnog upravnika u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Zrenjanina.

– Što se tiče stambenih zajednica, vodili smo se politikom da u pogledu tehničkog i investicionog održavanja, one budu na nekom minimalnom nivou u odnosu na ono što propisuje uredba Vlade Republike Srbije. Naš cilj je da imamo što manje prinudnih upravnika.  Cilj nam je da stambene zajednice izaberu svoje upravnike jer smo videli u proteklom vremenskom periodu da imamo takvih primera gde su već izabrani upravnici, i gde postoje određene aktivnosti kako na tehinčkom, tako i na investicionom održavanju. Smatramo da će cenovnik koji smo danas odredili biti jasan signal onima koji nisu izabrali upravnike, da je bolje da ih izaberu iz svojih redova, rekao je Santovaac.

Usvojena je i Odluka o izmenama i dopuna Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina. Donošenju izmena te Odluke pristupilo se iz potrebe promene naziva pojedinih ulica, kao i iz razloga definisanja koji objekti se smatraju postojećim i na koji način će se investitorima koji uklanjaju ili su uklonili iste, biti priznata razlika u broju kvadrata korisne površine između objekta koji planiraju da izgrade i objekta koji uklanjaju, prilikom obračunavanja iznosa doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Odbornici su usvojili i Predlog Odluke o Planu detaljne regulacije radnog kompleksa “Ćorić agrar” u Melencima, kao i Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije sportsko – rekreativnog turističkog kompleksa “Tisa”, s namerom da to izletište kod Žabaljskog mosta u nekom narednom periodu poprimi nove sadržaje i doprinese razvoju i kvalitetnijoj ponudi izletničkog i nautičkog turizma na teritoriji Grada Zrenjanina.

Usvojenim Predlogom Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2018. godinu određene su 52 parcele namenjene izgradnji poslovnih i stambenih objekata porodičnog stanovanja, a postupak otuđenja sprovešće se u toku ove godine.

Skupština je danas razmatrala i tri godišnja izveštaja o radu za 2017. godinu, i to Gradske uprave grada Zrenjanina, Zaštitnika građana grada Zrenjanina, Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina, kao i planove rada za tekuću godinu Gradskog štaba za vanredne situacije Komunalne policije grada Zrenjanina i Plana nabavki Skupštine grada Zrenjanina.

Nekoliko kadrovskih rešenja o kojima je odlučivala Skupština grada tiču se Rešenja o obrazovanju i izbora predsednika i članova Saveta za koordinaciju rada odborničkih grupa, Rešenja o obrazovanju i postavljenju članova Gradskog štaba za vanredne situacije i promene po jednog člana Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova i Školskog odbora Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin.

Dopunom Dnevnog reda u toku sednice, odbornici su raspravljali o još šest tačaka. Usvojene su Odluka o izmeni Odluke o auto taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina, Odluka o izmeni Odluke o naknadama za usluge koje vrši Gradska uprava, Odluka o izmeni Odluke o gradskim administrativnim taksama. Razrešena su dva člana Upravnog odbora Predškolske ustanove i imenovana dva nova.

– Imali smo dve veoma značajne tačke kada govorimo o dopuni dnevnog reda, a jedna se odnosi na taksi prevoz. Na osnovu razgovora sa vlasnicima taksi udruženja, mi smo im izašli u susret, ali i omogućili našim sugrađanima da se u narednom periodu bave taksi prevozom. Omogućili smo da stepen obrazovanja može da bude niži, tj. da svi koji imaju osmogodišnju školu mogu da budu vozači, ali moraju da najmanje 3 godine imaju vozačku dozvolu pre nego što postanu taksi vozači.

Donet je i Predlog programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Zrenjanina za period 2018-2020. godine koji je kritikovan od strane opozicionih odbornika pre svega, jer je dostavljen za vreme trajanja sednice i to samo 15 minuta pre nego što je stigao na dnevni red.

– Ova strategija koja je danas na skupštini je u proteklom periodu prolazila kroz razne tokove i svako ko je zainteresovan je mogao da se informiše o svemu tome. Biće prilike i dalje za raspravu. Veoma je jasno i to ste mogli da vidite iz proteklog perioda kakav je plan grada Zrenjanina kada je u pitanju ekonomski razvoj. Mi smo protekle nedelje imali potpisivanje ugovora sa Industrijom mesa Matijević koja je kupila 100.000 kvadrata, očekuje nas početkom sledeće nedelje potpisivanje ugovora sa tri nova investitora i sve je to deo strategije i plana zapošljavanja. Kada malo dublje uđete u analizu, vidite da svi oni koji su kupovali zemljište u gradu, imaju obavezu da u roku od 5 godina grade pogone. Jasan cilj grada Zrenjanina je da nakon ove strategije imamo što manje ljudi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ali ono na čemu još radimo je visoko obrazovanje. Smatramo da ćemo sa određenim visokoškolskim ustanovama u našem gradu zadržati mlade, a ujedno im omogućiti i da rade u novim pogonima koji se otvaraju – zaključio je Santovac.

Izvor: I love Zrenjanin, zrenjanin.rs; Foto: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh