I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Održana Pitijada u Banatskom Despotovcu: Pita od krompira i dalje najpopularnija

Banatski Despotovac je ovog vikenda bio u znaku značajnog jubileja, obeležena je 20. godišnjica održavanja manifestacije „Pitijada“. Ove godine, iako u skromnijem obimu održavanja, u konkurenciji se našlo oko stotinu pita.

U okviru manifestacije, održava se i takmičenje u brzom jedenju pite. Ove godine su se takmičile samo žene. Treće mesto je osvojila predsednica udruženja iz Jarkovca, drugo mesto je pripalo predsednici iz Aradca, a najbrža je bila gospođa Tapavički iz Elemira.

I Taxi Zrenjanin

Sledeća kategorija je bila ocenjivanje najlepše aranžiranog stola. Tu je ubedljivu pobedu odnelo udruženje iz Krajišnika. Članice su obratile posebnu pažnju na sve detalje koji karakterišu njihovo mesto.

Centralni događaj je svakako proglašenje najbolje pite. Na veliko iznenađenje svih prisutnih, u konkurenciji se našlo oko stotinu pita.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Treće mesto je osvojila Dijana Meseldžija, drugo mesto je pripalo Tamari Vasić, a prvo mesto je osvojila Rada Petraš iz Aradca.

Najviše pažnje je svakako privukla Tamara Vasić iz Despotovca, koja je najmlađa učesnica. Tamara već pet godina mesi pite prema receptima svoje majke, a ovo joj je prvi put da je učestvovala na „Pitijadi“.

„Pite sam naučila da pravim zahvaljujući mojoj mami. Moje interesovanje se javilo pre pet godina. Pravila sam i probala razne vrste pita, a meni lično je najlepša pita od zelja. Za danas sam pripremila dve vrste pite za takmičenje, jednu sa sirom, a drugu sa krompirom. Za pripremu pite koristim brašno, so, ulje i toplu vodu kao osnovu za testo. To se sve pomeša, zamesi se testo i ostavi se da odstoji. Kada odstoji, testo se razvuče, stavi se nadev i zatim u rernu da se ispeče. Želela bih da poručim mojoj generaciji, a i mlađima da treba da negujemo tradiciju. Nažalost sve je to otišlo u nekom drugom smeru i niko ne želi da se bavi time.“ – naglasila je Tamara Vasić.

Tamara Vasić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh