I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Održan prvi sastanak IKT klastera Srbije – Zrenjaninci na zdravim osnovama

Na inicijativu Zrenjaninskog IKT klastera, prvo zvanično okupljanje srpskih IKT klastera održano je u našem gradu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Vojvođanskog IKT klastera, Milan Šolaja, Subotičkog IKT klastera, Karlo Vetro, Klastera IKT mreže (Beogradski klaster), Marina Blagojević, IKT klastera centralne Srbije, Branimir Dženopoljac.

sastanak ikt klasteri srbije

Ovaj susret predstavnika klastera bio je odlična prilika za razmenu iskustava, upoznavanje sa sistemima funkcionisanja klastera, kao i uspostavljanje komunikacije u cilju ostvarenja buduće saradnje. Susret IKT klastera klastera Srbije održan je pod temom „Unapređenje IKT sektora Srbije stvaranjem i umrežavanjem klastera”.

Marina Blagojevic, direktorka ICT net, beogradskog klastera, istakla je izuzetan značaj udruživanja.

I Taxi Zrenjanin

– Prednost udruživanja je ogromna, s tim što kompanije moraju da budu već na određenom nivou razvoja i svesti da bi shvatile da im je lakše, posebno u aktivnostima koje su vezane za inostrana tržišta da nastupe u grupi, kao deo klastera. Klasteri u oblasti IT-ja imaju veliki potencijal, ali ono što bi svakako moralo da se popravi je institucionalni.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

ikt klaster zrenjanin

Vojvođanski IKT klaster je nastao 2010 godine, a danas ima 33 kompanije i 11 institucija podrške. Milan Šolaja, direktor ovog klastera, smatra da je obrazovanje ključni element razvoja IT sektora i da mu nije potrebna pomoć države.

– Obrazovanje je jedan od ključnih elemenata koji koči dalji obim rada samog sektora, jer nema dovoljno kadrova. IT-ju ne treba podrška države, on se veoma uspešno razvio i samostalno. Upravo je obrnuto, našem društvu, državi, privredi – svima nama treba pomoć uspešnog IT sektora, da počnemo da radimo stvari brže bolje i kvalitetnije. Da radimo stvari koje bez novih tehnologija nije bilo moguće raditi, kako bi smo podigli konkurentnost domaće privrede, kako bi smo uhvatili korak sa svetom.

Šolaja dodaje da su domaćini ovog okupljanja na pravom putu, veruje u nastavak zajedničke saradnje koja će doprineti daljem razvoju IT sektora u Srbiji.

– Zrenjaninski IKT Klaster je očigledno nastao na veoma zdravim osnovama, baš kako bi trebalo. Uključuje sve ono što bi i trebalo iz takozvane trostruke spirale – predstavnike biznisa, obrazovnih institucija i državne uprave. Ima sve predispozicije da bude jedno uspešno udruženje koje će svojim delovanjem i aktivnostima formulisanim u strategiji, što je veoma važno, uspeti u narednom periodu da pomeri stvari na bolje. Kao sestrinski klasteri mi ćemo biti na raspolaganju, naša pomoć je neupitna i verujemo da ćemo zajednički uspeti da i dalje pomeramo stvari u naprad u Srbiji. Svi zajedno smo okupljeni oko jedne zajedničke vizije, a to je digitalna Srbija. To je zemlja u kojoj su informacione tehnologije prepoznate ne samo kao jedan uspešan sektor, nego kao sektor koji, ako se pravilno upotrebi, može da doprinese razvoju našeg društva, ekonomije, povećanju konkurencije naše privrede i ugledu naše zemlje u svetu.

vladimir kovac

Vladimir Kovač

Prvo okupljanje ispunilo očekivanja

Predsednik Izvršnog odbora Zrenjaninskog IKT klastera Vladimir Kovač, zadovoljan je kako je protekao prvi sastanak i smatra da je posebno bio značajan za najmlađi klaster u Srbiji na čijem je čelu.

– Ovaj sastanak je bio prilika da se međusobno upoznamo, što je bio i jedan od ciljeva, jer kao što i sami klasteri služe za povezivanje ljudi koji se okuljaju oko jedne zajedničke ideje, tako zajedničkim nastupom i umrežavanjem, lakše ćemo ostvarivati ciljeve oko kojih smo se okupili, a to su stvaranje povoljnog ambijenta za dalji razvoj IKT sektora na teritoriji Srbije. Nama, kao najmlađem IKT klasteru u Srbiji je ovo bilo izuzetno značajno da čujemo druga iskustva, kako su se osnovali, po kojim principima funkcionišu, kako se finansiraju… Čuli smo veliki broj korisnih informacija, a ovo je samo jedan u nizu viđanja sa ljudima sa IKT scene.

Bez obzira na činjenicu da su najmlađi, to ne znači da zaostaju za drugima.

– Osnovani smo krajem prošle godine, ali iako najmlađi dosta toga je postignuto. Za razliku od nekih mi već imamo ceo dokument strategije, akcioni plan što je sasvim solidna osnova za dalji rad. Dalji planovi su vezani za povećanje broja IT stručnjaka na teritoriji Zrenjanina, stvaranje povoljnog ambijenta kako bi privukli nove IT kompanije i poboljšanje kvaliteta nastave.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh