I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Odluka o sniženju cena taksi prevoza donela nove nesuglasice

Osam taksi udruženja najavilo je mogućnost organizovanog protesta nakon što je Gradsko veće na jučerašnjoj sednici odbilo njihov zahtev da se cena starta taksi prevoza snizi sa 70 na 40 dinara, i prihvatilo samostalni predlog „I-taxija“ da cena starta bude 20 dinara.

taksi1Iako je Gradsko veće napravilo kompromis i usvojilo deo predloga „I taxija“ o smanjenju cene starta, a prihvatilo deo predloga osam udruženja da se cena kilometra u prvoj tarifi sa 35 dinara poveća na 40, to nije zadovoljilo većinu udruženja.

Revoltirani ovakvom odlukom, predstavnici udruženja Halo Taxi, Plus Taxi, Maxi Taxi, Eko Taxi, Banat Taxi, Prvi Taxi, Laki Taxi i Leon X Taxi najavili su da će zahtevati prijem kod gradonačelnika Čedomira Janjića kako bi dobili odgovor „po kom kriterijumu je usvojen predlog koji se po nijednom osnovu ne može smatrati ekonomski isplativim“.

Oni su predlog o ceni od 20 dinara nazvali „samovoljom pojedinca“ i „težnjom za monopolom“, i naveli da „gradska vlast neće glavobolju sa dampingovanjem cena“

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Iz tih razloga ćemo tražiti da start bude jedan dinar, kao i sve ostale tarife po jedan dinar, pa neka svako udruženje formira cene po svom nahođenju bez bilo kakvog dampingovanja. Smatramo da se usvajanjem predloga pojedinca na ovaj način krši osnovno demokratsko načelo, kažu u „Halo taksiju“ kao zajednički stav svih osam udruženja.

Kako kažu, spremni su da istraju u svojim zahtevima dok Gradsko veće ne promeni odluku i usvoji zahtev većine, i da su spremni da svoja prava potraže na ulici protesnom vožnjom sa preko 200 vozila.

Sa druge strane, udruženje „I taxi“ čiji su zahtev gradski većnici prihvatili, navodi da „odluka gradske vlasti predstavlja logičan i jedini ispravan odgovor na zahtev najvećeg broja taksi prevoznika da se ova cena koriguje naniže i da se na taj način izađe u susret građanima koji imaju potrebe za jeftinim i kvalitetnim javnim gradskim prevozom, ali i onim taksi prevoznicima koji su zbog svoje opredeljenosti da rade isključivo u skladu sa važećim propisima bili onemogućeni da budu konkurentni na neuređenom tržištu u kojem vlada nelojalna konkurencija“.

taksi

– Ovom odlukom se daje i mogućnost većini taksista da legalizuju svoju dosadašnju praksu odobravanja zakonom i propisanom odlukom nedozvoljenog popusta na važeće minimalne cene, a koji su i do sada iznosili od 20 do 50 dinara po svakoj vožnji, što je dobro poznato svim korisnicima taksi usluga u Zrenjaninu. Odluka daje i za pravo gradskim vlastima da pooštre kontrolu taksista u Zrenjaninu jer je poznato i da veliki broj taksista, i to upravo onih koji su i dosad odobravali nedozvoljene popuste na minimalne cene, nema važeće potvrde o izvršenom pregledu i kontroli taksimetara što ostavlja prostor za mogućnost sumnje u prevare potrošača, odnosno korisnika usluga, kažu u „I taxiju“.

Kao opravdane razloge za smanjenje cene starta vožnje, ovo udruženje navodi pad cena svih goriva u poslednjih godinu dana, ali i troškove usluga održavanja vozila, dostupnost novih, ekološki i ekonomski isplativijih goriva poput metana, uvođenje novih tehnologija dispečiranja na bazi interneta u cilju povećanja efikasnosti, i slabljenje kupovne moći potrošača.

–  U javnosti je juče navedeno da se odluka Gradskog veća o promeni cene startne vožnje smatra „samovoljom jednog pojedinca koja je jača od svih ostalih zajedno“ i „težnjom za monopolom“, pri čemu se upravo aludira na “ I taxi navigator“. Napominjemo da među „svim ostalim zajedno“ nema preostale četiri taksi firme među kojima je trenutno najveći taksi prevoznik u gradu –  „AS taxi“ koji okuplja više od 60 taksista. U pogledu „težnje za monopolom“ dovoljno je da navedemo da se u Zrenjaninu taksi prevozom bavi 380 registrovanih taskista, a da „I taxi navigator“ raspolaže u ovom trenutku sa 28 vozila. Neko ko ima svega 8 odsto od ukupnog broja vozila, teško da se može nazvati monopolistom, rekao je za I love Zrenjanin vlasnik „I taxi navigatora“ Dragan Vidaković.

Prema odluci Gradskog veća od 1. maja na snagu će stupiti startna cena vožnje od 20 dinara, dok će minimalna cena pređenog kilometra iznositi 40 dinara (I tarifa), cena vožnje po II tarifi 45, a u trećoj 50 dinara.

Gradonačelnik Čedomir Janjić juče je rekao da nova odluka znači da taksisti ne bi smeli da naplaćuju usluge ispod 20 dinara, ali da ih niko ne sputava da voze po višim cenama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh