I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Odlična saradnja NIS-a i grada Zrenjanina na unapređivanju obrazovanja

U okviru projekta Energija znanja”, predstavnici kompanije NIS Natalija Bilenok i Snežana Lakićević i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić posetili su Tehničku školu i Tehnički fakultet Mihajlo Pupin”.

Tehnička škola Energija znanja

– Saradnja sa tehničkom školom traje već 4 godine, planiramo da je nastavimo i u narednom periodu. Ovo je saradnja između 3 strane – Tehničke škola i fakulteta, grada Zrenjanina i kompanije NIS. Studenti imaju priliku da prođu prvo praksu i vide opremu koja se koristi u kompaniji. Zahvalni smo Tehničkoj školi na primeru koji su pokazali svim školama u Srbiji – izjavila je Natalija Bilenok, zamenik generalnog direktora kompanije NIS.

Natalija Bilenok

Natalija Bilenok

I Taxi Zrenjanin

Tehnička škola iz Zrenjanina i kompanija NIS sarađuju već 4 godine. U ovoj školi trenutno postoji 3 odeljenja obrazovnog profila rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa, sa ukupno 95 učenika, dok je iz prve generacije u kojoj je bilo 26 učenika ovog obrazovnog profila, 14 učenika angažovano u kompaniji NIS u 2017. godini u sektorima Blok servisi i Blok istraživanje i proizvodnja, a četvoro je u procesu zaposlenja.

– Pored toga što naši učenici teoretska znanja dobijaju ovde u Tehničkoj školi, praktična znanja dobijaju u kompaniji NIS, u njihovom trening centru i na njihovim naftnim poljima. Tu nam je kompanija mnogo pomogla – dala je učenicima kompletnu zaštitnu opremu, obezbedila im je prevoz do mesta gde obavljaju praktičnu nastavu i nazad do škole, a ono što je najbitnije, obezbedila je kvalitetne mentore koji obučavaju decu, njihove buduće radnike – kazao je Đorđe Klać, v.d. direktora Tehničke škole.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Đorđe Klać, v.d. direktora Tehničke škole

Đorđe Klać

Dve hiljade četrnaeste godine krenulo se sa ovim projektom i prva generacija je već zaposlena, što je bio i cilj. Na taj način dat je primer svima u našoj zemlji na koji način lokalna samouprava učestvuje u povezivanju privrede i školstva.

– Cilj je bio prilagoditi nastavne programe potrebama realnoj privredi i to smo uspeli. Sada imamo i moderan kabinet, a grad Zrenjanin i NIS se pripremaju da u narednom periodu naprave još 2 ovakva kabineta, kako bi svi koji su zainteresovani mogli kvalitetno da se obrazuju – kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Duško Radišić

Duško Radišić

Studijski program na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin”, je specifičan u Srbiji i po nazivu, ali i po užoj naučnoj oblasti kojoj pripada – eksploatacija nafte i gasa.

– Ovaj studijski program se održava i izvodi uz pomoć donacije NIS-a koja je veoma značajna da bi se realizovali svi predmeti na kvalitetan i adekvatan način. Većina tih sredstava se troši na dovođenje kvalitetnog kadra sa Uhtanskog univerziteta koji je jedan od vodećih univerziteta u svetu u toj oblasti – izjavila je prof. dr Dragica Radosav, dekan fakulteta.

Ove godine, prva generacija polaznika ovog smera, upisala je četvrtu godinu studija.

– Za sada nemamo drugi ciklus studija, ali imamo dobru saradnju sa Ruskom Federacijom gde mogu studenti da odu na usavršavanje, a takođe im se pruža šansa i da nastave usavršavanje u našoj zemlji – dodaje dr Dragica Radosav.

Dodeljene i stipendije najboljima

Na inicijativu kompanije NIS još prošle godine najboljim studentima dodeljene su stipendije. Tako je i ove godine izabrano troje stipendista Olivera Micić, Karolina Supek i Ilija Majstorović, koji su nedavno bili na proslavi petogodišnjice projekta Energija znanja koji promoviše ulaganje u prave vrednosti.

– Veoma smo zahvalni na ovoj prilici, posebno zbog letnje prakse koja nam je najbitnija i mnogo će nam značiti kada se budemo zaposlili. Zahvalni smo i što imamo predmete na ruskom jeziku, što nam je takođe vrlo značajno za našu struku. Svake godine jedva čekamo da dođe neki profesor. Za sve ovo nismo morali nigde da idemo, nego u svom gradu, gradimo svoju budućnost – izjavila je Olivera Micić.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh