I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Odeljenje plućne bolnice u Jaši Tomić privremeno zatvoreno

Odeljenje zrenjaninske Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Jaši Tomiću, selu u opštini Sečanj, privremeno je zatvoreno i ne prima bolesnike, potvrdila je za „Dnevnik“ direktorka ove zdravstvene ustanove dr Svetlana Jovanović.

katanac
Ona je pojasnila da je do toga došlo zbog nemogućnosti realizacije prošlogodišnjeg kadrovskog plana, a u trenutku dok ovogodišnji još nije stigao, pa su pojedini zaposleni u ovom odeljenju, radi ispomoći, prebačeni u Bolnicu u Zrenjaninu, gde je neophodno pružiti adekvatnu uslugu pacijentima.

Usled odlaska zaposlenih u penziju i nemogućnosti upošljavanja novih radnika, organizacija rada u Plućnoj bolnici bila je ozbiljno ugrožena. Ova privremena mera usledila je, takođe, u sezoni godišnjih odmora i kada je kapacitet popunjenosti bolničkog odeljenja u Jaši Tomiću bio minimalan – objasnila je dr Jovanović i dodala da se čeka kadrovski plan kada će moći jasnije da se sagleda situacija i organizacija, s obzirom na to da će se s dolaskom jesenjih i zimskih dana ponovo ukazati potreba za zbrinjavanjem pacijenata sa plućnim bolestima u tamošnjem bolničkom odeljenju.

Ovo odeljenje, osnovano davne 1896. u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji kao sanatorijum za duševno obolele, od matične kuće udaljeno je oko 50 kilometara. Problem sa bolnicom u Jaši Tomiću postoji više od dve decenije i za to vreme smenjivale su se mnoge rukovodeće strukture u politici i zdravstvu, ali niko nije pronašao rešenje za normalno funkcionisanje ustanove.

PerSu marketi

– Smatram da kapacitet popunjenosti bolničkog odeljenja nije adekvatan. Uz to, kompleks ima pet paviljona, a od toga su samo dva osposobljena za prijem bolesnika. Takođe, nedovoljan je broj medicinskog i nemedicinskog kadra, pa je tako bolesnicima na raspolaganju 24 sata samo jedan lekar, dok je drugi na specijalizaciji. Odeljenje ne poseduje ni laboratoriju, niti radiografiju, te se pacijenti jednom nedeljno transportuju u matičnu kuću – navodi sagovornica „Dnevnika“ i napominje da to predstavlja veliki finansijski teret, jer vozač iz Zrenjanina vozi 50 kilometara do Jaše Tomića, preuzima bolesnike, dovozi ih u Plućnu bolnicu, gde bivaju pregledani, a zatim ih vraća u Jašu, dok on ponovo prevaljuje put do Zrenjanina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Po mišljenju direktorke Plućne bolnice, bolnički paviljon u sečanjskoj opštini imao bi perspektivu kada bi se angažovala šira društvena zajednica i kada bi postojala jasna vizija šta bi veliki kompleks mogao biti ubuduće – da li gerijatrijska ustanova, Centar za zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija ili nešto slično.

– Ranije je postojala vizija da bolnica u Jaši Tomiću bude ustanova za palijativno zbrinjavanje bolesnika u terminalnoj fazi karcinoma, ali se odustalo od nje, prevashodno zbog toga što su se pacijenti u anketi izjasnili da nisu voljni da odlaze daleko od svojih porodica, koje ih zbog udaljenosti ne bi mogle često obilaziti – zaključila je dr Svetlana Jovanović.

Izvor: Dnevnik.rs/Ž.Balaban

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh