I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Od sledeće godine nove lične karte

Zamnea postojećih ličnih karti počeće sledeće godine, a sve lične karte ubuduće će imati čipove. Razlog je to što određenom broju ljudi ističu lične karte, a pri kraju su količine koje su ranije nabavljene.

– Naš predlog će biti da se malo promeni dizajn, da bude moderniji, da se poboljšaju pre svega fotografije. Moraće da budu sa čipom jer je sve više servisa za građane čije korišćenje upravo oni omogućavaju. Imaće i takozvani dual interfejs, što znači da će za njeno čitanje moći da se koriste i stari, kontaktni čitači, ali i bezkontaktni, pa će ličnim kartama moći da se pristupa i sa mobilnih telefona – objašnjava Slobodan Nedeljković, načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u MUP Srbije.

citac licne karte
Još jedna novina koju će imati nove lične karte je digitalni sertifikat, čime će se promeniti i njegov dosadašnji način izdavanja. Umesto dolaska u MUP, od sada će sertifikat moći internetom da se pokrenete od kuće. – Zahvaljujući tome, preko interneta će moći da se obavljaju najrazličitije stvari i usluge, jer je on garancija da se radi o vama, a bez potpisa i pečata – objašnjava Nedeljković. On dodaje da država treba da razvija servise koji će omogućiti korišćenje lične karte u različite svrhe. 

Tako ćete u perspektivi, zahvaljujući čipu moći da plaćate račune ili koristite ličnu kartu kao karticu za prevoz ili zdravstvenu knjižicu – objašnjava Nedeljković i dodaje da bi čak i umesto vozačke dozvole mogla da se koristi lična karta, jer svi podaci koji su na njoj postoje i u MUP-ovom sistemu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Izvor : Blic Online  Foto : vesti – novine

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh