I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Od ovog meseca smanjene plate i penzije

Zaposlenima u javnom sektoru i jednom delu penzionera u decembru će prvi put biti smanjena primanja po osnovu novih mera Vlade Srbije za postizanje uštede u budžetu.

Propisi o smanjenju plata u javnom sektoru i penzija su u primeni od 1. novembra, a država na taj način planira da u budžetu godišnje uštedi ukupno oko 400 miliona evra, odnosno mesečno oko 33 miliona evra, kako bi smanjila fiskalni deficit.

novcanik

Primenom tih propisa prestao je da važi solidarni porez kojim su od 1. januara 2014. do decembarskih isplata bile smanjenje plate zaposlenih u javnom sektoru veće od 60.000 dinara.

PerSu marketi

Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, oročila do kraja 2017. godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara su smanjene linearno po stopi od 10 odsto, dok su penzije smanjene tako što je iznos veći od 25.000 dinara smanjen po stopi od 22 odsto, a iznos veći od 40.000 dinara po stopi od 25 odsto.

Zarade u javnom sektoru su smanjene zaposlenima u direktnim i indirektnim korisnicima budžeta, organizacijama za obavezno socijalno osiguranje, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, javnim agencijama i Narodnoj banci Srbije.

Njima su, pored plata, po stopi od 10 odsto smanjena i druga stalna primanja veća od 25.000 dinara, kao što su naknade za članstva u organima upravljanja i nadzora, radnim grupama, savetima i komisijama.

Od smanjenja mesečnih primanja izuzeto je 61 odsto penzionera, odnosno oko milion do ukupno 1,7 miliona penzionera, čije su penzije do 25.000 dinara.

Iz budžeta se sada Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbeđuju dotacije u iznosu od oko 40 odsto potrebnih sredstava za isplatu penzija.

Izvor: Beta

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh