I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Od marta do novembra broj nezaposlenih u Zrenjaninu porastao za 282

Vanredno stanje, policijski čas, obustava rada u najvećem delu privrede tokom proleća i skraćenje radnog vremena, tokom jeseni ostavili su ozbiljne posledice po vlasnike brojnih firmi i njihove zaposlene. Težak finansijski udarac posebno osećaju mala i srednja preduzeća. Njihovi vlasnici upozoravaju da ne znaju koliko će još moći da rade u uslovima u kojima se iz nedelje u nedelju protivepidemijske mere pooštravaju, a njima onemogućava da posluju. Ima onih koji su već privremeno obustavili poslovanje, kao i onih koji se još bore za opstanak, ali sa smanjenim brojem radnika. Na žalost, ima i onih koji se pribojavaju da će od 1. janura sledeće godine morati da otpuste zaposlene. Koliko je trenutno nezaposlenih u Zrenjaninu i kakva je situacija na tržištu radne snage u odnosu na period pre pandemije proverili smo u NSZ.

Na kraju oktobra ove godine na evidenciji NSZ u Srednjobanatskom okrugu nalazilo se 10.771 nezaposleno lice. Samo u gradu Zrenjaninu nezaposlenih je 5.571. U odnosu na kraj februara 2020. tj. na period pre pojave pandemije korona virusa u srednjem Banatu broj nezaposlenih je povećan za 55 lica, jer ih je tada ukupno bilo 10.716. Međutim, ako se posmatra samo grad Zrenjanin, statistika pokazuje da je ovde lista nezaposlenih produžena za 282 sugrađana. Naime, krajem februara na evidenciji ih je bilo 5.289.

“Gledajući broj lica na evidenciji nezaposlenih na početku pandemije i poslednje podatke, postoji određena elastičnost i otpornost tržišta rada. Tokom 2020. nije bilo masovnog otpuštanja, a ekonomske mere Vlade Republike Srbije dale su efekat u smislu lakšeg prevazilaženja poteškoća koje su u ovom periodu imali poslodavci. To govori o određenoj fleksibilnosti i elastičnosti tržišta rada koje je prevazišlo udare krize izazvane pandemijom”, kaže Aleksandra Štrbac, Savetnik za planiranje karijereu Nacionalnoj službi za zapošljavanje Filijala Zrenjanin.

PerSu marketi

Trenutno je teško predvideti dešavanja na tržištu rada nakon 31. decembra 2020.

“U ovom momentu ne možemo da predviđamo kretanja na tržištu rada u 2021. Ali, ne očekujemo da će radnike otpuštati poslodavci koji su koristili mere pomoći države”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema stručnoj spremi u Filijali Zrenjanin najviše je nekvalifikovanih radnika – 5.097. Polukvalifikovanih je 179. Sa trogodišnjom srednjom školom ima 2.078 nezaposlenih, a sa četvorogodišnjom 2.159. Na evidenciji NSZ je i 31 visokokvalifikovani radnik, kao i 431 lice sa VI stepenom obrazovanja. Posao čeka i 795 sugrađana sa završenim fakultetom, kao i jedan doktor nauka.

“Gledajući po školskoj spremi, na evidenciji u okrugu, a prema podacima za kraj oktobra 2020. najbrojnija kategorija su nezaposleni sa I stepenom stručne spreme kojih je procentualno 47,32%. Zatim slede lica sa završenom srednjom školom, treći i četvrti stepen, koji čine 39,33%, dok je onih sa završenim fakultetom 7,38%. Prema starosnoj strukturi najviše je starijih od 50 godina. U kategoriji od 50 do 54 godine ukupno je nezaposleno 1.286 lica. 1.516 nezaposlenih sugrađana ima između 55 i 59, dok je onih od 60 do 65 godina 1.194”, objašnjava Štrbac.

Koja se zanimanja više, a koja manje traže u Zrenjaninu?

Na lokalnom tržištu rada veća je potražnja za profilima koji poseduju stručna znanja.

“Često su to zanatska zanimanja, odnosno trogodišnji profili: negovateljice, medicinski tehničari, higijeničarke, vozači različitih kategorija – vozač drumskog vozila, vozač teretnjaka, prodavci, magacioneri, kuvari, pomoćni radnici u kuhinji, konobari, pekari, operateri u proizvodnji, građevinski radnici, radnici u oblasti mašinstva – bravari, mašinbravari, zavarivači, elektrotehničari, elektroinstalateri… U kategoriji visokoškolaca traženi su lekari, nastavnici nemačkog jezika, nastavnici matematike, mašinski inženjeri. Manje tražena zanimanja su profili u II stepenu stručne spreme tj. pomoćni radnici, zatim maturanti gimnazije i tehničari – IV stepen stručne spreme. Takođe, u ovu kategoriju spadaju i profili radnika školovanih po ranijem sistemu školovanja, koji su zastareli u različitim oblastima rada”, kaže naša sagovornica.

Zapošljavanje nezaposlenih lica kroz programe aktivnih mere zapošljavanja tokom 2020.

Nacionalna služba za zapošljavanje je i ove godine sprovela različite programe koji spadaju u javne pozive i aktivne mere zapošljavanja.

“Kroz stručnu praksu zaposleno je 43 lica, a kroz program pripravnika 8. Sticanje praktičnih znanja dovelo je do zaposlenja jedno lice, a kroz program novog zapošljavanja teže zapošljivih kategorija do posla je došlo 39 sugrađana. 49 lica koristilo je subvenciju za samozapošljavanje, a subvenciju za OSI bez radnog iskustva dobilo je 13 lica. Program radna asistencija za OSI iskoristilo je jedno lice, a u javne radove bilo je uključeno 60 lica. Kroz obuku na zahtev poslodavca zaposleno je 6 lica. Samozapošljavanje u 2019. godini tj. subvenciju za pokretanje biznisa koristilo je 43-oje nezaposlenih. Do sada nije bilo zatvaranja firmi otvorenih uz podršku programa za samozapošljavanje tj. ugovorna obaveza je ispunjena”, navodi Štrbac.

Podsećamo Nacionalna služba za zapošljavanje prilagodila je svoj rad novonastalim okolnostima kako bi na što efikasniji način izašla u susret korisnicima usluga. Klijenti mogu da se obrate savetnicima neposredno u filijali ili putem mejla i telefona. Sve neophodne informacije mogu se dobiti putem mejla  pisarnica.zrenjanin@nsz.gov.rs i telefona pisarnice 023/519-801. Brojevi telefona info-pulta su 023/519-816 i 519-826. Savetnike je moguće kontaktirati i na brojeve telefona koji se nalaze na evidencionim kartonima nezaposlenih lica.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh