I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Drugi pišu

Od januara 2016. taksa za RTS i RTV 500 dinara ?

Upravni odbori Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine odlučili su da taksa za javne servise od 1. januara 2016. godine treba da bude 500 dinara.

pretplata-naknada-1408130636-551701

Milan Nikolić, član UO RTS, naime, za „Blic” kaže da je Upravni odbor samo predložio da taksa bude 500 dinara, što je i maksimalni iznos prema Zakonu o javnim medijskim servisima, a da će se konačan iznos znati nakon razgovora u Vladi Srbije.

– Na nama je da kažemo šta nama treba da bi javni servis funkcionisao. Na Vladi je da proceni koliko je to opterećenje za građane Srbije – kaže Nikolić.

I Taxi Zrenjanin

Na upravnim odborima je, takođe, da reše i druga važna pitanja, pre svega oko sistema prinudne naplate takse za one koji je ne budu redovno plaćali, da odrede izgled obrazaca za uplatu takse.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zakonom je, naime, predviđeno da RTS građanima krajem godine dostavi 12 uplatnica za narednu godinu, koju ovaj mora da uplati do 5. u mesecu za prethodni mesec. Protiv neplatiša RTS i RTV pokreću postupak naplate „u skladu sa zakonom”.

A to, prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, znači da bi RTS u slučaju neplaćanja takse prema dužnicima mogao da se ponaša kao komunalna preduzeća.

– RTS bi prvo mogao da šalje opomene pred utuženje. Ukoliko se građani ogluše i na ovakvu opomenu, predmete šalju privatnim izvršiteljima. Oni dug naplaćuju stavljanjem administrativne zabrane na platu ili penziju, a naplata je moguća i oduzimanjem imovine – kaže Nikolić.

Bitno je takođe i da se na sva kašnjenja u plaćanju takse računaju kamate.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh