I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Od groznice Zapadnog Nila umrlo 25 osoba – pitali smo stručnjake šta se dešava sa prirodom

Na osnovu podataka koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, zaključno sa današnjim danom, na tеritоriјi Rеpubliке Srbiје rеgistrоvаno је 262 slučаја оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа, i 25 smrtnih ishоdа којi sе mоgu dоvеsti u vеzu sа оbоlеvаnjеm оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа. U odnosu na prethodni izveštaj ovog instituta, objavljen do 28. avgusta, broj obolelih u Srednjobanatskom okrugu povećao se sa tri, na ukupno četiri osobe. 

Gledajući mapu područja na kojima su pronađeni zaraženi komarci, najveći problem imaju Vojvodina, s akcentom na Južnobanatski okrug, Beograd i njegova okolina.

-Banat je bogat rekama. Teritorija grada Zrenjanina gravitira ka četiri plovne reke, tu je i gusta kanalska mreža, brojna jezera, bare, močvare. To su, sama po sebi, pogodna mesta za obitavanje komaraca. Da bi se razmnožavali, komarcima je potrebna voda. Dovoljna je i mala barica, malo ustajale vode, da bi ženka položila jaja. S druge strane, ne treba zanemariti činjenicu da se priroda i klima menjaju. Povećanje populacije komaraca i samim tim rasprostranjivanje groznice Zapadnog Nila, jeste samo jedna od posledica globalnog zagrevanja. Osim toga, komarci su hrana slepih miševa, a mi ih u Vojvodini imamo sve manje, kaže za portal I love Zrenjanin Stevo Čorokalo iz JU „Rezervati prirode“.

On podseća da su komarci vrlo izdržljivi insekti koji mogu podneti i ekstremnu hladnoću i jaku toplotu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Životni vek ženke komarca je od dve nedelje do nekoliko meseci ukoliko na mestima poput podruma i tavana, dok mužjaci žive oko nedelju dana. Prenosioci su mnogih bolesti. Komarac inficiran groznicom Zapadnog Nila, doživotno prenosi uzročnika.

– Komarci prenose virus Zapadnog Nila sa zaraženih životinja, često su to ptice. Ne oboli svaka osoba koja doživi ubod komarca zaraženog groznicom. Sve zavisi od imuniteta, otpornosti organizma, prisustva hroničnih bolesti. Mi koji radimo u prirodi, u ovako toplom periodu neprestano smo izloženi komarcima, ali kažem, nekoga i ubode zaraženi komarac, međutim ne dođe do razvoja bolesti, kaže Čorokalo.

Simptomi bolesti nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Ono što je takođe važno jeste činjenica da se virus Zapadnog Nila ne prenosi među ljudima, putem kontakta.

SLUČAJ EGIPATSKE ČAPLJE

Još jedan pokazatelj da u našem području priroda trpi izvesne promene, uočen je ponovnim gnežđenjem egipatske čaplje.

– Pre šest godina smo primetili da je ta ptica ponovo počela da se gnezdi na Carskoj bari, a dugo je nije bilo. To je samo još jedan od znakova da se u prirodi neke stvari menjaju, kaže Čorokalo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh