I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Od 14. februara nova klasifikacija jaja, u prodaji samo „A“ klasa (VIDEO)

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je nova stroža pravila za proizvodnju i promet jaja.

Pravila se odnose na obeležavanje i klasifikaciju jaja kao i na uslove i načine držanja koka nosilja. U odnosu na bivšu podelu na 7 klasa, sada postoje samo dve klase „A“ i „B“. U promet mogu da se stave samo jaja „A“ klase dok „B“ služe u daljoj industrijskoj obradi. Osim na samom pakovanju sada i svako jaje pojedinačno na sebi mora da ima odštampanu klasu kako se to primenjuje u mnogim zemljama. Prodavači na pijaci takođe u promet mogu da stave samo „A“ klasu, a ta jaja po novom pravilniku nose naziv „neupakovana“.

„A“ klasa označava sveža jaja do 28. dana od dana nošenja, jaje do 10. dana označava se sa „izuzetne svežine“ te jaje do 4. dana „extra sveže“. Klasifikacija po veličini podrazumeva „S“ za težinu do 53 grama do „XL“ za težinu preko 73 grama.

I Taxi Zrenjanin

– Ove mere ne bi trebalo da utiču na krajnju cenu konzumnih jaja. Ozbiljni proizvođači su i do sada vodili računa o svim parametrima jer se oni zahtevaju po  HACCP standardu – kaže Valerija Kovač iz bečejskog „Agroprodukt Šinković“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ova pravila  trebalo bi da u narednom periodu omoguće potpunu i nesmetanu trgovinu sa zemljama članicama EU i zemljama CEFTA. Pravilnik stupa na snagu 14. februara, a proizvođačima je ostavljen period za prilagođavanje do 1. jula 2019.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh