I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Obrušio se deo ogradnog zida oko Pinove vile

Deo ogradnog zida oko Pinove vile koji je okrenut ka gradskoj magistrali, obrušio se na ulicu juče oko 19 časova. Kako saznajemo u Odeljenju komunalne inspekcije, na lice mesta izašli su građevinski inspektori i Komunalna policija.

Pretpostavlja se da je zid popustio usled dejstva padavina, snega i kiše u prethodnom periodu. Cigle su uklonjene jutros, a prostor je ograđen.

I Taxi Zrenjanin

Odlukom Vlade Republike Srbije, Pinova vila je 2013. godine utvrđena za spomenike kulture.

Pinova vila, koja se zahvaljujući gruboj urbanističkoj intervenciji danas nalazi tik uz magistralu, sagrađena je u vreme najživlje i najznačajnije graditeljske aktivnosti u Velikom Bečkereku. Podigao ju je Leon Štegervald a dve godine potom kupio Ferenc Danijel u čijem je vlasništvu bila do 1919. godine. Paja Pin, geometar po struci, postao je 1928. godine njen šesti vlasnik. Iako je vila od 1943. kada su Nemci iselili Pinove promenila još nekoliko stanara, ostala je upamćena kao njihovo vlasništvo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Planove za izgradnju Pinove vile potpisao je ugledni peštanski arhitekta Laslo Đaluš koji je bio učenik Friđeša Šuleka, potom predavač na budimpeštanskoj Mađarskoj kraljevskoj školi primenjenih umetnosti. Zapamćen je kao plodan graditelj monumentalnih javnih objekata, ali i građevina sakralne arhitekture. Pinova vila je, koliko nam je danas poznato, njegovo jedino graditeljsko ostvarenje u Velikom Bečkereku.

Izgrađena je 1894. godine. Pinova vila je obuhvaćena procesom restitucije, odnosno postupkom vraćanja prvobitnim vlasnicima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh