I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Oboren rekord po broju posetilaca na jubilarnom Festivalu kobasica u Belom Blatu (FOTO, VIDEO)

Mađarska izreka I ograda je bila od kobasice“ najbolje opisuje atmosferu na jubilarnom, petom po redu Festivalu kobasica i domaće rakije u Belom Blatu.

Više stotina, možda i hiljada automobila i nekoliko autobusa od ulaza u naseljeno mesto duž glavne i sporednih ulica odlično svedoče, da je blizu deset hiljada posetilaca, ljubitelja domaće trpeze iz Srbije, Mađarske, Slovačke, Rumunije i Makedonije bilo prisutno na ovogodišnjoj manifestaciji.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima organizatora, članova Udruženja kuvara amatera, negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredine i saveta Mesne zajednice, poslednjih nekoliko godina stiče se utisak, da su domaćinstva na našim prostorima sve manje upoznata sa viševekovnom tradicijom pravljenja kobasica i zbog toga cilj ove međunarodne manifestacije jeste, da se običaji svinjokolja i mesarskih zanata neguju i sačuvaju od zaborava.

Domaćini su takmičare i goste u ranim jutarnjim satima dočekali sa domaćom rakijom i tradicionalnim doručkom – pečenom džigericom, slaninom, u luku dinstanom svežem krvlju, kiselim kupusom i pekarskim hlebom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sveže i pečene kobasice, šunke, čvarci, slanine i pršute, sarma, rakije i vina, domaći sirevi i kolači, pravljeni po receptima naših baka, jabuke u šećeru, herovke i doboš torte, ali i ručni radovi ovdašnjih zanatlija predstavljali su razlog više, da gosti i meštani znatiželjno prošetaju centrom Belog Blata.

Dok su se u drvenim posudama mešali tajni sastojci i začini za ukusne pečene i sveže kobasice, takmičarske ekipe – njih 45 iz Vojvodine, Srbije, Mađarske (Vonjarcvašheđ) i Makedonije (Gostivar) – su uz muziku mogli da se počaste i kuvanim vinom.

Žiri je tokom takmičenja obratio posebnu pažnju na tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Zahvaljujući mašti i verno čuvanoj tradiciji, takmičari su se ove godine više potrudili da ukusom i izgledom kobasica, ali i prelepim posluženjima zadaju glavobolju“ članovima žirija.

Tradicionalno, u sklopu festivala svojim proizvodima i autentičnim nastupom predstavile su se i marljive članice Kluba Žena i članovi Mađarskog Kulturno-umetničkog društva „Carska bara“.

I na kraju bitan, možda ne i najvažniji detalj ali osvajačima medalja svakako vredan trenutak. Prema oceni žirija najviše poena osvojila je ekipa  Udruženje ljubitelja reke Tise 63 iz Novog Bečeja. Druga je ekipa „Stajićanska priča“ iz Stajićeva, a treće mesto osvojila je ekipa MZ Utrine.

Sjajnu atmosferu među takmičarima i posetiocima, ali i ukuse i mirise pečenih kobasica i raznih domaćih đakonija zabeležili smo i u našem video prilogu:

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh