I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Obnova kapele na Gradnuličkom groblju

Privode se kraju radovi na obnovi kapele – hrama Svetog Arhangela Gavrila Srpske pravoslavne crkve na Gradnuličkom groblju. Hram je podignut 1906. godine, kao zadužbina Nike i Mile Ružić, navodi se na sajtu grada zrenjanin.rs.

Izvršena je kompletna rekonstrukcija hrama, zamena krovnog pokrivača, kupole, limenih opšivki i oluka, ulaznih vrata, presecanje vlage, obnova fasade i staze oko kapele, oslikavanje unutrašnjosti, a preostalo je još da se finalizuju radovi u enterijeru i postave novi prozorski kapci – šalukatre na otvorima zvonika. Na taj način, završetkom obnove, biće obeležena i hramovna slava, Sabor Svetog Arhangela Gavrila, koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju naredne nedelje, 26. jula.

PerSu marketi

Na Gradnuličkom groblju nalaze se grobovi boraca, zemljoradnika i ruskih emigranata koji su se naselili u našem gradu nakon Oktobarske revolucije, kao i više nekadašnjih gradskih načelnika i predsednika opštine Zrenjanin. Ovde je i spomen-kosturnica srpskim i ruskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, u kojoj počiva 69 srpskih ratnika Drinske i Moravske divizije, 85 pripadnika ruskih jedinica i 194 Srba, mobilisanih od neprijatelja. Njima se odaje pošta svakog 17. novembra, na dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, odnosno Praznik grada Zrenjanina.

Izvor: zrenjanin.rs

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh