I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U duhu tradicije i običaja – farbanje uskršnjih jaja u porodici Halai (FOTO)

U porodici Magdolne i Mihalja Halaia iz Mužlje običaji koji prate najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, verno se poštuju godinama unazad.

Nedelju dana uoči praznika vaskrnuća, Magdolna odlazi u Katoličku crkvu, da bi, uz prisustvo velikog broja meštana i vernika, sveštenici osveštali vrbove grančice.

Farbanje uskršnjih jaja na Veliki petak koje smo danas zabeležili posetivši porodicu Halai spada u one trenutke koje svi vole, a deca posebno.

Fordomanija

-Prve korake farbanja uskršnjih jaja naučila sam od pokojne svekrve. U vreme kada sam se udala i nisam mnogo obraćala pažnju na njene savete, međutim vremenom sam shvatila značaj priprema za ovaj praznik i počela sam sama da ulepšavam jaja. Danas, posle skoro pet decenija u braku, moja i trpeza mog supruga svake godine za Uskrs pleni tradicijom, lepotom i šarenilom – kaže Magdolna.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

KAKO OFARBATI JAJA BEZ GREŠKE

-Bitno je reći da nakon što izvadimo jaja iz frižidera, potrebno je da odstoje neko vreme. Nakon što voda počne da vri, pažljivo stavljamo jaja u nju i nakon toga ih kuvamo do pet minuta. Jako je važno da pratimo satnicu, jer, u protivnom, jaje će pući Ako želimo da se držimo tradicije i starih običaja, u vodu možemo staviti lukovinu ili cveklu. U današnje vreme postoje razne farbe koje sadrže nezdrave hemikalije, i zbog toga pokušavam da smanjim broj jaja „modernih izgleda“. Savetujem i ostalim domaćicama da svoju kreativnost pokažu na prirodnim materijalima – ističe naša sugrađanka.

Ukoliko želimo da uskršnja jaja dobiju poseban sjaj, potrebno ih je premazati domaćom slaninom ili uljem.

POSNA JELA NA VELIKI PETAK

Tokom našeg boravka u kući porodice Halai, Magdolna je vredno spremala današnji posni ručak – riblju čorbu i pečenu ribu.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh