I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Obeleženo 138 godina rada Crvenog krsta Zrenjanin

Sumirajući rezultate u prethodnoj godini i okupljanjem više volontera i saradnika, članovi Crvenog krsta Zrenjanin obeležili su sredinom januara 138 godina aktivnog rada najstarije i najmasovnije humanitarne organizacije na ovim prostorima.

Volonteri i članovi Crvenog krsta Zrenjanin nastojali su da i u 2017. godini edukativnim aktivnostima štite život i zdravlje ljudi, radili su na sprečavanju bolesti i unapređenju zdravlja i socijalne sigurnosti, i podsticali su građane na dobrovoljnost i opšti osećaj solidarnosti prema svima kojima su potrebne pomoć i zaštita.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima sekretarke Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandre Tanasijević, volonteri ove humanitarne organizacije su u toku prošle godine lokalnoj zajednici darovali 20572 volonterska sata.

-U okviru naših redovnih aktivnosti prikupljeno je 3370 jedinica krvi, 1210 porodica obuhvaćeno je nekim vidom pomoći (paketi hrane, proizvoda za održavanje higijene, odeća, obuća i ostalo) i predato je preko 265000 kg humanitarne pomoći. Realizujući program  „Narodna kuhinja“, podeljeno je 87500 kuvanih obroka, a 340 porodica je u okviru istog programa zbrinuto porodičnim paketima hrane u šestomesečnom zimskom periodu. Pored toga, 460 porodica u gradu i u naseljenim mestima dobilo je jednokratnu pomoć u vidu paketa hrane i higijene – istakla je Tanasijević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Govoreći o zadacima za ovu godinu, Tanasijević je izdvojila jačanje delatnosti u deset ključnih oblasti rada, koje predstavljaju javna ovlašćenja poverena ovoj organizaciji i aktivnosti koje proizilaze iz ciljeva i zadataka Međunarodnog pokreta: promocija i omasovljavanje dobrovoljnog davalaštva krvi, socijalna delatnost, zdravstveno preventivna delatnost, prva pomoć i realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, međunarodna saradnja, delovanje u nesrećama i ostalo.

Ona je podsetila da se u Crvenom krstu Zrenjanin već sada razmišlja o velikom jubileju koji dolazi 2020. godine, kada će biti obeleženo 140 godina od osnivanja.

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je 6. februara 1876. godine u Beogradu na inicijativu dr Vladana Đorđevića. Prvi predsednik bio je mitropolit Mihajlo Jovanović. Prvi zadatak novoosnovanog društva bio je zbrinjavanje izbeglica koje su dolazile u tadašnju Srbiju zbog Bosansko-Hercegovačkog ustanka. U prvoj godini osnivanja, Srpsko Društvo Crvenog krsta okupilo je oko 2000 članova i osnovalo 35 pododbora u zemlji. Iste godine, na njihovu inicijativu, Kneževina Srbija je potpisala Ženevsku konvenciju, a 11. juna  Srpsko Društvo Crvenog krsta je postalo član velike porodice društava Crvenog krsta u svetu, dobivši priznanje od Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta. Tokom 2006. godine Crveni krst Srbije je usvojio novi Statut, koji je usaglašen sa statutom Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Kroz sve godine postojanja, ova organizacija deluje poštujući svoje osnovne principe: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh