I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Obeležena 78. godišnjica fašističkih zločina u Banatu

Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 78. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”.


Na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije kada su u Zrenjaninu – tadašnjem Petrovgradu – Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan. To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu – dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

Bio je to prvi Božić u našem gradu pod fašističkom okupacijom i pokušaj okupatora da na svirep način spreči antifašistički pokret, ali je postigao upravo suprotno i još više ohrabrio rodoljube da se okupe u borbi za slobodu. I današnje obeležavanje ove godišnjice bilo je prilika za sećanje na taj period naše istorije i na njegove žrtve, ali i za slanje jasnih antiratnih poruka za budućnost.

Vence na spomenik su položili predstavnici Grada Zrenjanina i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR Zrenjanin. Pomen je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, jerej Miodrag Stanojević. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Dragan Ćapin i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Delegaciji se pridužio i nekadašnji gradonačelnik, sada državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, čiji je rođeni deda Bogoljub Bošnjak jedan od stradalih u ovom zločinu okupatora.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Izvor i foto: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh