I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Obeležena 78. godišnjica deportacije zrenjaninskih Jevreja

Predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin obeležili su danas 78. godišnjicu deportacije zrenjaninskih Jevreja. Komemoraciji na Pešačkom mostu prisustvovali su predstavnici iz jevrejskih opština Srbije, članovi lokalne samouprave, sugrađani i predstavnici drugih konfesija.

Predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin, Ljiljana Popov, u svom pozdravnom govoru se zahvalila prisutnima što su na trenutak zastali na Pešačkom mostu i tako odali počast onima, koji su pre 78 godina stradali samo zato što su bili Jevreji.

-Verom u ljubav i toleranciju, još jednom se prisećamo tog nemilog događaja koji se desio u avgustu 1941. godine, kada je iz našeg grada deportovano 1200 Jevreja. Šlepovima su putem reke Begej odvedeni u logor „Sajmište“ gde su svi pogubljeni. Jevreji su uvek bili i biće primer za toleranciju, jedinstvo i zajedništvo. Želja nam je da se ta prošlost više nikada ne ponovi. Jevreji Srbije vole Srbiju, poštuju njene građane, vole ono što jesu i ne odriču se toga – rekla je između ostalog Popov.

I Taxi Zrenjanin

Nakon pozdravnih reči, molitvu za mrtve, Kadiš, govorio je rabin Srbije, Isak Asijel, posle čega su spušteni venci u reku Begej.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U okviru ovogodišnje komemoracije, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održana je svečana akademija „Sećanjem protiv zaborava” i otvorena je izložba autorke Biljane Dimkić Krčmar, pod nazivom „Sećanja”.

Zrenjanin dobija spomen obeležje u znak sećanja na žrtve Holokausta

Grad Zrenjanin će biti prvi grad u Srbiji, koji će uskoro postaviti „Kamen spoticanja“ – spomen obeležje u znak sećanja na žrtve Holokausta.

Inicijativa je potekla od Jevrejske opštine Zrenjanin, a prihvaćena je jednoglasno od svih članova komisije Odbora za podizanje i izgradnju spomenika i spomen obeležja na teritoriji grada Zrenjanina.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh