I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Obeležena 77. godišnjica fašističkih zločina u Banatu

Na današnji dan pre 77 godina, nemački okupatori streljali su trideset sugrađana srpske i romske nacionalnosti, a potom ih, u znak odmazde prema akcijama antifašista u Zrenjaninu i okolini nakon aprilske okupacije 1941. godine, obesili na Žitnom trgu.

Služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik postradalima, danas je obeležena godišnjica od fašističkih zločina u Banatu iz 1942. godine, poznatijih kao „krvavi januar”.

 

Pomen je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, protonamesnik Branislav Petrović, nakon čega su predstavnici grada Zrenjanina, Gradskog odbora „SUBNOR“ i potomci  nastradalih položili vence na spomenik, koji se nalazi na Žitnom trgu.

I Taxi Zrenjanin

Prisutnima se u ime lokalne samouprave obratio zamenik gradonačelnika, Saša Santovac, koji je u svom govoru još jednom naglasio, da grad Zrenjanin decenijama unazad posebnu pažnju posvećuje obeležavanju onih događaja koji su se desili tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Sedamdeset sedam godina je prošlo od kako su okupatori na ovom mestu obesili trideset rodoljuba iz našeg grada i okoline, želeći da u korenu suzbiju borbu protiv fašizma. Međutim, ovaj događaj bio je samo motiv više ljudima da još odlučnije krenu u borbu za oslobođenje od fašističke okupacije, u borbu za slobodu. Sećamo se danas svih onih koji su dali svoje živote, jer njihova tragična smrt nas obavezuje da mnogo više radimo na tome, da se ovakve stvari nikada više ne ponove– rekao je Santovac. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh