I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Obeležena 76. godišnjica deportacije zrenjaninskih Jevreja

Jevrejska opština Zrenjanin obeležila je danas 76. godišnjicu deportacije zrenjaninskih Jevreja. Komemoraciji na Pešačkom mostu prisustvovali su prijatelji iz jevrejskih opština Srbije, predstavnici gradske vlasti, sugrađani i predstavnici drugih konfesija.

-Odajemo počast sugrađanima, žrtvama bezumne ideologije, koji su izgubili živote u velikoj tragediji. To su bili ugledni građani tadašnjeg Petrovgrada. Dve noći pre 18. avgusta, nasilno su odvedeni iz svojih domova, i više se nikada nisu vratili. Treba negovati sećanja na nevino stradale, da se takvi događaji nikada više nebi ponovili, ujedno i da bi se sprečili. Obeležavamo ovakve datume da bi se sećanja prenela i na mlađe generacije, kako bi i oni nastavili sa negovanjem tradicije, izjavila je zamenica predsednika Skupštine grada zrenjanina Ljuba Travica.

18. avgusta 1941. godine iz našeg grada je deportovano 1200 Jevreja. Šlepovima su putem reke Begej odvedeni u logor „Sajmište“ gde su svi pogubljeni.

Fordomanija

-I ove godine okupljamo se na mostu i prisećamo se nemilih događaja. Bacanjem venaca u reku Begej odajemo počast nastradalim Jevrejima iz Zrenjanina. Pre Drugog svetskog rata, na teritoriji Banata je živelo preko 4.000 Jevreja, od toga u gradu Zrenjaninu njih 1.300. Ovde su imali svoju opštinu, biblioteku, svoju bogomolju. Među najpoznatije Jevreje spadali su Viktor Elek, Hari i David Kon, Ivanji Mor. Bili su prvi na udaru, najpre kroz pljačkanje njihovih kuća i radnji, a zatim su sve familije pohapšene. Oko stotinu Jevreja je uspelo na razne načine izbeći hapšenja i deportaciju, dok je njih 1200 zauvek nestalo. Banat je tada dobio primat kao jedna od prvih administrativnih jedinica „Judenfrei“ – očišćena od Jevreja. Blagoslovenu uspomenu na njih, zauvek će prenositi članovi Jevrejske opštine Zrenjanin, kao i svi pravi ljudi, istakla je članica Jevrejske opštine Marija Radin Cabafi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U programu komemoracije učestvovali su bariton i dirigent hora „Baruh“ Stefan Zekić, glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Prvoslav Zakovski. Molitvu za mrtve, kadiš, govorio je Brana Popović.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh