I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Obeleženo 70 godina od osnivanja Istorijskog arhiva Zrenjanin

Osnovan je 1. avgusta 1947. godine, po odluci glavnog izvršnog odbora narodne skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, pod imenom „Arhivsko središte“ br.4 u Zrenjaninu. Prvi upravnik bio je Timotije Rajić, bogoslov i pravnik, gradski veliki beležnik, jedan od vodećih arhivskih stručnjaka svojevremeno u Vojvodini. Današnji naziv, ahriv nosi od 1965. godine, a prostorije u kojima je smešten, nalaze se u levom krilu Gradske uprave.

Istorijski arhiv je ustanova od regionalnog značaja, koja se bavi zaštitom, prikupljanjem, sređivanjem, obradom i čuvanjem arhivske građe. Upravo zbog vredne arhivske građe knjiga, novina i časopisa i zbog njegove kulturne, prosvetne, izložbene i izdavačke delatnosti, Istorijski arhiv ima značajno mesto u kulturnom životu naše sredine.

U arhivu se čuva 774 fondova i zbirki sa oko pet hiljada metara arhivske građe nastale u periodu od 1765. do 2016. godine. Na osnovu izvršene kategorizacije 1998. godine, 67 fondova iz perioda od 1765. do 1956. proglašeno je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a 66 fondova iz perioda od 1769. do 1970. od velikog značaja.

I Taxi Zrenjanin

Iz građe je izdvojeno 116 rariteta koji se čuvaju u posebnim uslovima. Dokumenti su pisani na latinskom, nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku. U Istorijskom arhivu je zaposleno 25 osoba, a na njegovom čelu je Mirjana Basta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Ovaj jubilej slavimo svečano, ali i radno – potpisivanjem protokola između kulturnih institucija i lista „Zrenjanin” i otvaranjem izložbe o istorijatu Istorijskog arhiva. Naša je želja da ubuduće pratimo što više savremene trendove. Istorijski arhiv je jedna od prvih institucija koja je svojim resursima započela proces digitalizacija – izjavila je Basta.

Ona dodaje da se na digitalizaciji u arhivu radi od 2003. godine na način kakve su tada bile tehničke mogućnosti.

– Taj materijal je upotrebljiv i danas, mada zahvaljujući novim tehnologijama, jedan deo ćemo ponovo digitalizovati da bi bio u boljem i kvalitetnijem obliku za upotrebu, pojasnila je Mirjana Basta.

Istorijski arhiv Zrenjanin, kroz više događaja obeležava 70 godina svog postojanja i rada. U sklopu današnjeg okupljanja, u izložbenom salonu Arhiva u Ulici Narodnog fronta 5 (preko puta „Partizana”) otvorena je izložba pod nazivom Institucija sa velikim „I”, autora istoričara i arhiviste dr Filipa Krčmara.

– Izložba je veoma jednostavna za praćenje, ali na osnovu nje nećete saznati šta je to Istorijski arhiv Zrenjanin, već ćete otprilike steći predstavu šta je to arhiv bio i kako se razvijao u proteklih 70 godina. Istorijski arhiv Zrenjanin je jedno nepresušno vrelo hiljada priča, ljudskih subina. To je priča o čoveku koji je u 62. godini dobio papir na kome je pisalo da je on sada rukovodilac arhiva i da spašava arhivsku građu kako zna i ume –  on je to i uradio, uprkos svim teškoćama. To je priča o ljudima koji su spašavali građu od poplave, o čoveku koji je kao mladić došao u arhiv i 35 godina proveo kao knjigovezac, priča o konjušnici koja je postala zatvor i mučilište, kasnije muzej, a danas se koristi kao arhivski depo – izjavio je Krčmar.

Potpisivanjem protokola u izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin danas je ozvaničena saradnja te ustanove, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” i NIP„Zrenjanin”.

– Svu našu kulturnu baštinu i svo moderno stvaralaštvo, hoćemo da ponudimo na uvid javnosti, mlađim generacijama, da to blago, taj izvor istorijskih i kulturnih dela stavimo na raspolaganje javnosti. Iz tame, mraka, memljivih podruma nećemo više izvlačiti papire, nego ćemo sve to imati u elektronskom obliku pred sobom – izjavio je Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Ako nas prošlost ne interesuje i kažemo da samo treba da gledamo u budućnost, to znači da nemamo sećanje, a pojedinac koji to izgubi je onaj koji ide sa belim štapom – njemu je potrebna pomoć, potreban mu je nadzor, a ovo isto važi i za narode. Kada neko narodu upućuje takvu poruku, taj hoće da tumaramo i idemo u pravcu koji on želi – rekao je Bjelogrlić.

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, smatra da nije mala stvar, kada jedna ustanova kulture slavi 70 godina postojanja.

– Istorijski arhiv je sigurno jedan od najboljih u Srbiji i grad se trudi da održi taj nivo, a siguran sam da ćemo u narednom periodu uspeti da obezbedimo nov smeštaj za istorijsku građu koja je sve veća i veća. Saradnja između biblioteke, Istorijskog arhiva i lista „Zrenjanin”, tera nas na to da obezbedimo novi prostor, gde ćemo smeštati neprocenjivu arhivu ovog grada.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh