I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Obeležena 160. godišnjica plivanja u Zrenjaninu (VIDEO)

U nedeljniku Velikog Bečkereka „Vohenblat” (Wochenblatt), 12. maja 1855. godine, na drugoj strani, objavljen je prvi oglas o pokretanju škole plivanja u vlasništvu Leopolda Rozenfelda za žene, muškarce i za dobre plivače, uz časove dobro obučenog učitelja.

Taj važan detalj uzima se za zvaničan početak plivanja u Zrenjaninu i njime je simbolično otvorena izložba u salonu Istorijskog Arhiva, kojom se obeležava  160. godišnjica plivanja u Zrenjaninu.

160, godina plivanja u Zrenjaninu

Ideju je pokrenuo  Saša Mirčetić, dana plivački sudija, nekad i član PK Proleter, u novembru prošle godine, nakon razmenjivanja starih fotografija sa  kolegama i prijateljima. Usledilo je „kopanje” po arhivama, prikupljanje dodatnog materijala i fotografija tokom kojeg je ideja uobličena u ovu izložbu.

PerSu marketi

– Dobar deo zvanične građe smo dobili od Istorijskog arhiva Zrenjanin, a 90 odsto fotografija  su poklon starih plivača. Zahvaljujući tome sada imamo arhivu od oko 500 fotografija i 800 novinskih isečaka direktno vezanih za plivanje u Zrenjaninu – izjavio je Saša Mirčetić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Originalni oglas o pokretanju škole plivanja u Velikom Bečkereku

Izložba je plakatima hronološki podeljena  u šest celina: „Početak”, „Između ratova”, „Obnova”, „Novi početak”, „Početak novog doba” i „U trećem veku”, sve do današnjeg dana sa poslednjim plakatom na kome su slike sa skupa generacija povodom 70. godina od osnivanja plivačkog kluba „Proleter”.

– Pripremajući ovu izložbu došli smo do novih saznanja da počeci plivanja u gradu datiraju mnogo ranije od do sada dostupnih podataka i da potiču čak iz 1855. godine kada je Leopold Rozenfeld dao oglas u novinama o pokretanju škole plivanja na Begeju. Vrlo je verovatno da je ovo najstarija škola u regionu i da su ovo začeci plivačkog sporta na Balkanu – kaže Dragan Jocić trener i generalni sekretar PK Proleter.

Svi zainteresovani građani izložbu mogu pogledati u izložbenom salonu Arhiva u Ulici Narodnog fronta 5 (preko puta „Partizana”) do 31. marta, svakim radnim danom od 9 do 15 časova.

PK Proleter pripremio je i kratak film o istoriji plivanja u Zrenjaninu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh