I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Obeležen dan Rezervnih vojnih starešina Srbije

Organizacija rezervnih vojnih starešina (ORVS) Zrenjanina obeležila je 15. septembar Dan ORV starešina Srbije posetom selima Aleksandrovo, Vojvoda Stepa i Srpska Crnja. Uz rezervne oficire, obeležavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su i predstavnici Komande za razvoj Banatske brigade, Udruženja vojnih penzionera Zrenjanina, Udruženja ratnih dobrovoljaca i potomaka, predstavnici opštine Nova Crnja i Mesnih zajednica Aleksandrovo i Vojvoda Stepa.

Delegacije ORVS i Udruženja dobrovoljaca položili su vence na spomenik palim borcima u Aleksandrovu, kao i na spomenik Stepi Stepanoviću u Vojvoda Stepi. Zbog podrške koje pružaju ovim udruženjima, kao i zbog izuzetne saradnje sa ORVS Zrenjanin, predsednica Tanja Dulović uručila je zahvalnice Peri Milankovu, predsedniku opštine Nova Crnja i Dejanu Paniću, savetniku predsednika.

– Mi puno činimo na čuvanju tradicije, pa tako očekujemo da 17. novembra ispred spomen sobe u Vojvoda Stepi, postavimo top koji je korišten u Prvom svetskom ratu. Takođe pokrećemo inicijativu da se dogodine centralna svečanost povodom sto godina od osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina održi na teritoriji naše opštine, rekao je Pera Milankov.

I Taxi Zrenjanin

Branko Savić iz Udruženja ratnih dobrovoljaca Vojvoda Stepe održao je besedu o dobrovoljcima, osnivačima sela i Stepi Stepanoviću koji zbog lične skromnosti i dobrote nije odobravao ideju da se selo po njemu nazove.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Okupljanje povodom jubileja je samo jedna aktivnost koju sprovodi ORVS Zrenjanin, istakla je predsednica Tanja Dulović.

– Nama je najbitnije da se rezervni oficiri ponovo nađu u sistemu odbrane, ne samo kada je reč o njihovom rasporedu u jedinice, već i kada je u pitanju obuka građana, gde možemo dati svoj puni doprinos, naglasila je Tanja Dulović.

Upravo je to bio i razlog da ORVS Zrenjanin pokrene projekat „Poligon rizika“ čiju su prezentaciju prikazali članicama udruženja žena iz Srpske Crnje i drugih sela opštine. Na četiri radne tačke prisutni su mogli da se upoznaju sa osnovama prve medicinske pomoći, pravilnom upotrebom aparata za gašenje požara, samodobrani i konkretnim postupcima građana u vanrednim situacijama. „Poligon rizika“ je projekat koji je ujedno i predlog nadležnim organima kako mogu organozvati jednodnevne obuke građana iz ove oblasti.

U toku boravka u Srpskoj Crnji, članovi ORVS su posetili i rodnu kuću Đure Jakšića.

Udruženje rezervnih oficira i ratnika, čije tekovine čuva Organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, osnovano je 15. septembra 1919. a prvi predsednik je bio Vojvoda Stepa Stepanović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh