I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Obeležavanje Svetskog dana životinja

U Srbiji je danas obeležen Svetski dan životinja, 4. oktobar, a pažnja je bila posvećena odgovornom vlasništvu i sterilizaciji, što bi moglo da doprinese smanjenju broja napuštenih ljubimaca. U organizacijama za zaštitu životinja i drugim institucijama u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima organizovane su različite aktivnosti radi promocije dobrobiti i zaštite životinja. U Zrenjaninu ovaj događaj nije obeležen značajnije, osim okupljanja u Azilu za napuštene ljubimce pri centralnoj gradskoj deponiji.

Cilj obeležavanja Svetskog dana životinja jeste ukazivanje na nepravdu koju ljudi nanose životinjskom svetu, kao i podsticanje državnih organa na dosledno sprovođenje zakonskih propisa koji se tiču dobrobiti životinja.

Ni  tri godine od donošenja Zakona o dobrobiti životinja, u Srbiji se ne kažnjavaju napuštanje, zlostavljanje i ubijanje životinja. Oko 5.000 životinjskih vrsta trenutno se nalazi na „crvenoj listi“, što znači da im preti istrebljenje.

I Taxi Zrenjanin

Neke od ugroženih životnjskih vrsta u Srbiji su apolonov leptir, slepi miševi, šareni tvor i crni daždevnjak, dok su među ugroženim biljakama pančićeva omorika, stepski božur i runolist.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

                                       Pančićeva omorika

Svetski dan životinja, ustanovljen 1931. godine u Firenci, obeležava se različitim skupovima i događajima koja organizuju društva za zaštitu životinja.

Izvor: Beta
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh