I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Obeležavanje dana osnivanja Srpskog narodnog veća

Obeležavanje 94.godišnjice osnivanja Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku otpočelo je jutros liturgijom u Uspenskoj crkvi i polaganjem venaca u crkvenoj porti i na kući Slavka Župunskog, predsednika tadašnjeg veća osnovanog  31.oktobra 1918.godine. Događaju je prisustvovao i njegovo preosveštenstvo Vladika Banatski gospodin Nikanor.

Srpsko narodno veće u Velikom Bečkereku bilo je prvo u Vojvodini, formirano sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i preuzme vlast u gradu, nakon završetka Prvog svetskog rata. Smena vlasti usledila je već 17. novembra, kada su u grad ušli Gvozdeni puk „Knjaz Mihajlo“ i Pešadijska brigada komandanta pukovnika Dragutina Ristića – „Brigadira“. Dočekao ih je podžupan Torontalske županije Janko Agošton i izvestio da celokupno stanovništvo Županije i grada Velikog Bečkereka poverava vlast srpskoj vojsci i Srpskom narodnom veću. Predaja vlasti protekla je bez incidenata, a za mir u gradu garantovali su upravo vojnici brigade pukovnika Dragutina Ristića. Predsednik Srpskog narodnog veća Velikog Bečkereka bio je dr Slavko Županski, koji je potom 1. decembra izabran za prvog župana Torontalske županije u okviru nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dr Županski jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti koje su živele u našem gradu.

U Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” večeras u 19h će biti održana Svečana akademija, na kojoj će između ostalih nastupiti hor ,,Žene mironosice“ a  govoriće njegovo preosveštenstvo Vladika Banatski gospodin Nikanor, akademik Vasilije Krestić i predstavnici lokalne samouprave.

PerSu marketi

Izvor: portal I love Zrenjanin,  www.zrenjanin.rs

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh