I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Novo lice starog grada

Posle 30 godina u Zrenjaninu, nekadašnjem Bečkereku i Petrovgradu, čak tri objekta u strogom centru grada dobijaju svoje staro- novo lice čime će znatno biti ulepšana slika o ovom jedinstvenom gradu koji je uništen u velikom požaru 1807. godine i potom ponovo sagrađen .

Iako je Zrenjanin tri puta menjao ime, nije  promenio svoju gradsku suštinu ni svoje urbano biće. Grad karakteriše specifična bečkerečka kulturna matrica koju su gradila 4 dominantna naroda: Srbi, Mađari, Nemci i Jevreji.

 – Uspeli smo da završimo fasadu na “ Elektrotehničkoj školi „, nekadašnjoj “ Trgovačkoj akademiji “ koja je otvorena 1893. godine.  Radovi su počeli prošle godine a na inicijativu “ Zavoda za zaštitu spomenika “ i u sradnji sa Gradom Zrenjaninom uspeli samo da posao prvivedemo kraju, kaže Bojan Kojčić, istoričar umetnosti i konzervator.

Dodaje i to da se radi sanacija i adaptacija fasada i krovova a da je naručilac poslova  Gradska stambena agencija. Veliki izazov predstavljaju radovi na čuvenoj „Bukovčevoj palati“  u strogom centru grada . Ova neorensansna palata izgađena je 1905. godine i ima gospodski položaj s najlepšim balkonom koji izlazi na Trg slobode.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

– Ovde se radi i sanacija i restauracija. Izazov je u tome što što se radi i rekonstrukcija vremenom izgubljenih delova fasade i dekorativne plastike a jedini izvori koje imamo su stare fotografije na osnovu kojih smo vratili te nestale i vremenom srušene delove fasade. Bez originalnih planova je to težak posao a postoji puno detalje, nastavlja Kojčić.

U jednoj staroj knizi iz 1866. godine zaposleni na ovom projektu uspeli su da pronađu zanatske detelje za fasade koje sa oduševljenjem koriste u sadašnjim radovima. „Bukovčeva palata“ do sada nikad nije rekonstruisana a svoje novo lice će dobiti do kraja meseca.

Završena je i dvorišna i ulična fasada nekadašnjeg  Zavoda siromašnih školskih sestara “ De Notr Dam“, u narodu “ Kloster „, osnovanog 1880. godine od ostavštine Karoline Satmari, rođ. Mihanović, koji je do polovine XX veka služio kao dom za vaspitanje ženske dece. Nastavljau se radovi ka jezeru i unutrašnja dvorišna fasada. Sada je grad u dogovoru sa Katoličkom crkvom dobio priliku da osmisli ovaj lep i atraktivan prostor gde je do pre neku godinu bila srednja medicinska škola.

Kako saznajemo u centru garda postoji još nekoliko zgrada  koje su prioriteti, bivša Austrougarska kasarna iz 1880. godine i nekadašnja Jevrejska osnovna škola koja datira iz 1867. godine a  sve to, pored dobre volje naravno zavisi i od materijalnih sredstava.
Tekst i fotografije : Maja Pandurov

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh