I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Novine i u taksi prevozu: Poskupeli start i kilometar

Nakon poskupljenja cena karata u gradskom prevozu, rešenjem Gradskog veća, od ovog meseca skuplji je i taksi prevoz u Zrenjaninu.

Prethodno poskupljenje cena taksi usluga bilo je u januaru 2017. godine, a kako je za naš portal rekao član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, Dragan Vulešević, rešenje je doneto na osnovu zahteva koji je predalo 11 taksi udruženja i na obostrano zadovoljstvo.

Naime, kaže Vulešević, iako je osnova zahteva bila u variranju cena goriva, nakon razmatranja Veća zahtev je odobren i zbog toga što su se u međuvremenu pooštrili zakonski uslovi za profesionalne vozače, a posebno taksiste, a i zbog sve većeg odliva vozača u profesionalne vozače kamiona, zahtevi zrenjaninskih taksista procenjeni su opravdanim.

Uz zahtev za poskupljenje, zrenjaninska taksi udruženja podnela su i zahtev za nova taksi stajališta za koja Vulešević takođe veruje da će biti odobrena, ali sud o tome prethodno treba da da saobraćajna policija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

 

Gde će tačno građani osetiti poskupljenje?

Start taksija je poskupeo sa 60 na 80 dinara.

I tarifa km (od 06-22h) bila je 45 dinara po kilometru, sada je 50.

II tarifa km (od 22-06h  +nedelja ceo dan) sa 50 dinara poskupela je na 55.

III tarifa km (vangrada) sa 55 dinara na 60 dinara po kilometru.

Start taksija može biti skuplji samo 31. decembra, dok se praznicima vozi prema drugoj, odnosno noćnoj tarifi.

Među podnosiocima zahteva za poskupljenje bilo je i taksi udruženje „Halo taxi“ čiji vlasnik Igor Prvulov kaže za naš portal, da je poskupljenje za taksiste došlo u pravo vreme zbog nameta i troškova kojih je sve više.

„Gorivo je poskupelo, a minimalac ili radni sat je takođe podignut i spekuliše se da će se još menjati do kraja godine“, kaže Prvulov.

Sa novim Zakonom koji je stupio na snagu 6. novembra, Prvulov kaže i da je broj taksista ograničen i smanjuje se iz meseca u mesec do propisanog broja koji je donela opština, a koji iznosi 308 taksista. Zatečeno stanje prema informacijama kojima raspolaže ovaj vlasnik, je da je u Zrenjaninu bilo blizu 500 taksista.

„Taj broj rapidno opada, te dolazi do pomeranja odnosa potražnja-ponuda i ne može se odgovoriti na sve pozive građana. Stoga poskupljenje malo vraća taj odnos u normalu“, objašnjava Igor Prvulov.

Na pitanje kako za sada reaguju građani, iskustva taksista iz „Halo taxi-ja“ su da su mišljenja podeljenja, ali da nema drastičnih reakcija s obzirom na to da su vožnje u proseku oko 2 km što nakon poskupljenja iznosi u oko 30 dinara skuplje po vožnji.

Naravno da ima i onih koji smatraju da taksi treba da bude jeftiniji, kaže Prvulov, ali to je prosto nemoguće ako uzmemo u obzir da treba i obnavljati vozni park sa mladim vozilima i pratiti i kvalitet usluge.

Cene taksi usluga u većim gradovima u Srbiji

Beograd: start = 170 dinara, kilometar (tarifa 1) = 65 dinara

Novi Sad: start = 100 dinara, kilometar = 54 dinara

Niš:start = 100 dinara, kilometar = 40 dinara

Zrenjanin: start = 80 dinara, kilometar = 50 dinara

S obzirom na to da su u Srbiji samo od početka godine nekoliko puta poskupljivali i benzin i dizel, a potom je cena goriva padala, a i jedno i drugo se godinama unazad ogleda u nestabilnosti dinara u odnosu na američki dolar i evro, Gradska veća u gradovima u Srbiji, najviše su tokom prošle godine upravo iz tog razloga i odobravala zahteve taksi udruženja za poskupljenja cena usluga.

Zbog variranja cena goriva, od 1. jula i karta za gradski autobus sa 60 na 70 dinara

Sličnom računicom vodilo se i preduzeće „Banat trans“ kada je usluge gradskog prevoza od 1. jula sa dosadašnjih 60 dinara, povećalo na 70:

„Kada smo imali prethodno povećanje cene karte na 60 dinara, gorivo je bilo 140 dinara. Cena goriva je povećana za više od dvadeset posto, i iznosi oko 170 dinara. Bili smo prinuđeni da se obratimo za povećanje cena, jer bismo u suprotnom otišli u veliki minus, gledano na poslovanje. Kao što i sami znate, gradski prevoz funkcioniše u zavisnosti od broja putnika, na godišnjem nivou. U letnjem periodu, broj putnika je znatno smanjen. S obzirom na to da nismo javno preduzeće, sa ovom cenom smo sada na pozitivnoj nuli. Ostvarimo manji prihod da možemo da isplatimo plate. Plaćamo i održavanje vozila, i investicije. U zadnje dve  godine smo kupili novije gradske autobuse, bele mercedese i jedan zglobni autobus“, rekao je za portal I love Zrenjanin Miroslav Zelen, direktor „Banat trans“-a.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh