I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Novi život Banatskog biznis centra (VIDEO)

U centru Zrenjanina, u Jevrejskoj ulici, nedavno je osvanula zgrada BANATSKOG BIZNIS CENTRA (BBC), rekonstruisana, u potpuno novom ruhu i u svemu nalik novoj građevini. Dugo je ova zgrada bila primer i simbol jednog vremena propadanja jednog društva i odsustva bilo kakve odgovornosti. Gradnja BBC-a je počela u nesrećno vreme raspada Jugoslavije, a završetak gradnje je prekinut tokom rata devedesetih kada je došlo i do spora između glavnog investitora i kupaca lokala koji je trajao dvadesetak godina. Za sve to vreme zgrada se nije održavala, bila je zapuštena, a imovinsko pravni odnosi nerešeni. Kao takva predstavljala je i simbol mnogih sličnih propalih poduhvata. Opterećena tako teškim bremenom, činilo se da ova zgrada nikada neće moći da doživi svoju zamišljenu funkciju, i da će ostati trajno ruglo u centru grada. Međutim, preokret se pokazao ipak mogućim, a o tome kako je do toga došlo, razgovaramo sa Draganom Vidakovićem, vlasnikom BANAT FILM-a, suinvestitora i najvećeg broja lokala u zgradi i predsednikom skupštine Udruženja vlasnika posebnih delova zgrade BBC koje je u skladu sa zakonom o stanovanju i održavanju zgrada iz 2017. godine, osnovano sa ciljem da upravlja zgradom.

Kako i zašto je došlo do toga da ovo bude tako dugo nerešen problem?

Vidaković: Privatizacijom BANAT FILMA, kao suinvestitora u gradnji BBC-a, nasleđen je ovaj dugogodišnji spor sa glavnim investitorom, zemunskom firmom „KORNI“. Zbog poznatog stanja u našem pravosuđu, spor je trajao bezmalo dve decenije, a okončao se raskidom ugovora o gradnji iz krivice glavnog investitora, napred pomenute firme. Za sve vreme sudskog procesa, nije bilo regularnog prometa lokala niti je realno bilo moguće lokale izdavati. Zgrada je prokišnjavala, a kanalizacija se izlivala u suteren. Nije postojao ni regularni priključak za vodu, nije bilo rasvete u hodnicima niti obezbeđenja zgrade, pa su u njoj često nalazili skrovište narkomani i beskućnici. Zgrada nije imala ni predviđeni ventilacioni sistem ni rešeno pitanje grejanja i hlađenja. Uslovi za rad i boravak u zgradi su bili, najblaže rečeno, veoma teški, a vlasnici lokala potpuno obeshrabreni i pomireni sa tim da je njihova imovina izgubila svaku vrednost.

I Taxi Zrenjanin

Šta se promenilo i kako je došlo do preokreta?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vidaković: Prva i najvažnija stvar je ta da je okončan sudski spor što je stvorilo uslove za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i normalno raspolaganje imovinom vlasnika lokala u zgradi BBC. Druga, takođe veoma bitna stvar, je ta da je primenom novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada iz 2017. godine, došlo do striktnijeg preciziranja obaveza vlasnika posebnih delova zgrada i rasta svesti kod ljudi o tome da se moraju organizovati kako bi se rešio problem propadanja zgrade. Formiranjem Udruženja vlasnika posebnih delova zgrade pre četiri godine, stvoreni su neophodni preduslovi da se zgradom počne domaćinski gazdovati i napravljen je plan njene rekonstrukcije koji je upravo ovih dana u potpunosti i sproveden u delo.

Šta je planom predviđeno i kolika su sredstva investirana u njegovu realizaciju?

Vidaković: Planom je predviđeno da se u potpunosti zameni krovna konstrukcija i krovna pokrivka, da se reši pitanje izolacije terase i njenog prokišnjavanja, da se obezbedi regularan priključak za vodu i u potpunosti zanovi kanalizaciona instalacija, da se obezbedi ventilacioni i grejno rashladni sistem, nova rasveta u zgradi, njeno tehničko obezbeđenje i naposletku i u potpunosti obnovi fasada zgrade. Planom su jasno podeljene uloge i zadaci između pojedinih vlasnika lokala i skupštine zgrade. Najveći deo posla i investicije na sebe su preuzeli BANAT FILM kao suinvestitor i VIDAKOVIĆ doo, kao vlasnici najvećeg broja lokala. Oni su investirali u zamenu krovne konstrukcije i pokrivača, ventilacioni i grejno rashladni sistem kao i u izolaciju terase oko 200 hiljada evra a skupština zgrade, odnosno, udruženje BBC je obezbedilo sredstva za sve ostale radove u iznosu od dvadesetak hiljada evra. Srećna okolnost je da je konstrukcija zgrade izrađena veoma kvalitetno, pa obnova BBC-a nije zahtevala i dodatne radove na njenim konstruktivnim – nosećim karakteristikama.

Da li postoje još neki planovi za unapređenje uslova za rad u zgradi BBC?

Vidaković: Da, u planu je rekonstrukcija i ulaznog stepeništa, rekonstrukcija zajedničkih toaleta na prvom i drugom spratu, a usvojenim planom je predviđena i ugradnja lifta u zgradi. Sve ovo je znatno manje zahtevno i iziskuje značajno manje finansijskih sredstava, tako da nema sumnje da ćemo i ovo realizovati u narednih godinu dana do dve.

Koliko u zgradi postoji lokala, koliko ih je u funkciji i kakve su prodajne cene a kakve su cene zakupa?

Vidaković: Zgrada ima bruto 4.000 m2 od čega je neto 2.600 m2 raspoređeno na 94 lokala koji su veličine od 10 – 520 m2. Trenutno je u funkciji 30 lokala. Od ostatka lokala, polovina je u sivoj fazi a druga polovina je potpuno opremljena i spremna za izdavanje ili prodaju. Cene zakupa se kreću od neto 3-6€ po kvadratnom metru a prodaja se kreće od 250€ po kvadratu za lokale u sivoj fazi u suterenu ili na drugom spratu do 1.000€ za najopremljenije lokale u prizemlju. Dakle, cene su još uvek veoma povoljne i privlačne za sve one koji žele da obezbede sebi kvalitetan prostor po povoljnoj ceni.

Ko su korisnici lokala i za koga je BBC najinteresantniji?

Vidaković: Zgrada BBC suštinski predstavlja zgradu poslovnih usluga, odnosno, namenjena je pretežno uslužnim delatnostima. U njoj se za sada najčešće pronalaze advokati, knjigovođe, IT firme i razne agencije i saloni za sunčanje, masažu, nadogradnju noktiju, obrva, frizerski saloni, galerije slika, razna udruženja. Lokali su kancelarijskog tipa i neki od njih imaju svoje sanitarne čvorove a neki koriste zajedničke. U svakom slučaju, dobro je to što se na jednom mestu, sa podeljenim zajedničkim troškovima, može naći mnoštvo različitih delatnosti iz sfere preduzetništva i mikro i malih preduzeća koji pružaju različite usluge, tako da verujem da će se vremenom u BBC-u prepoznati i ugostitelji i druge prateće delatnosti što će sve doprineti da BBC postane jedan od najposećenijih poslovnih centara u gradu.

Kako funkcioniše udruženje i da li zgrada sada ima perspektivu?

Vidaković: Udruženje je donelo svoj statut, u skladu sa Zakonom o udruženjima i Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada i njegov osnovni zadatak je domaćinsko upravljanje zgradom BBC. Putem mesečnih naknada za redovno i investiciono održavanje kao i funkcionisanje zgrade obezbeđena su sredstva za dalje normalno funkcionisanje i održavanje zgrade tako da se više ne dovode u pitanje uslovi za rad i boravak u zgradi koji su sada odlični. Siguran sam da zgrada BBC ima perspektivu i da će se sve više naših sugrađana pronalaziti u njoj.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh