I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici počeo da daje rezultate i u Zrenjaninu

Novi srpski Zakon o sprečavanju nasilja u porodici donosi rezultate na dnevnom nivou, pa je tako za 15 dana njegove primene Osnovno tužilaštvo u Zrenjaninu Osnovnom sudu predložilo produženje za 21 hitnu meru i podnelo osam tužbi radi izricanja mera od zaštite nasilja u porodici.

Ove podatke saopštio je javni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu, Mladen Vujin, tokom redovnog sastanka Radne grupe za multisektorsku saradnju u oblasti sprečavanja i prevencije nasilja nad ženama i u porodici Grada Zrenjanina.

– Mogu da konstatujem da je primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici otpočela i u dobroj meri zaživela. Ovaj zakon je izuzetno dobro rešenje jer pokriva onaj broj slučajeva u kojima je relano bilo opasnosti po žrtvu, ali nije bilo osnova za predlaganje pritvora učiniocu, nije bilo osnova da predložimo hitne mere. Hitne mere se ogledaju u izricanju mere zabrane kontakta i približavanja oštećenom licu u vidu udaljenja iz stana. Ono što je dobro, a što se pokazalo u praksi, za lica koja prekrše hitne mere, po skraćenom postupku se sprovodi prekršajni postupak. Od primene novog zakona imali smo dva slučaja kada su lica kojima su izrečene hitne mere prekršili iste, pa je prvo lice osuđeno na 10 dana zatvora, a drugo na 15 dana zatvora. Ono što je takođe dobro, jeste da zakon predviđa izvršenje kazne zatvora i pre pravosnažnosti i presude koje je doneo Prekršajni sud saopštio je Vujin.

I Taxi Zrenjanin

On je istakao da su policijski službenici, zamenici javnog tužioca i sudije, prošli specijalizovanu obuku koju je sprovela Pravosudna akademija i Policijsko-kriminalistička akademija, što je bio preduslov za početak primene zakona.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Osim toga, pored grupe za koordinaciju i saradnju formirane na teritoriji Grada Zrenjanina a u kojoj participiraju Osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava, Centar za socijalni rad, formirane su i podgrupe za opštine Žitište i Sečanj u kojima učestvuju predstavnici njihovih Centara za socijalni rad i Policijskih stanica, dodao je Vujin.

Sastanku Radne grupe prisustvovao je i predstavnik Aktiva osnovnih škola u Zenjaninu i direktor Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, Miroslav Brnjoš, koji je ovom prilikom skrenuo pažnju na uticaj digitalnog nasilja u osnovnoškolskom obrazovanju, pre svega putem društvenih mreža.

– U prethodnom periodu, mi smo uspeli da obezbedimo deci nekoliko korisnih predavanja održanih u saradnji sa Fondacijom Tijana Jurić. Pored dece, predavanja su odlušali i nastavnici naše škole, kao i roditelji dece. Nikome nisu bili prijatni podaci koje smo čuli, šta sve imamo u okruženju i koji izazovi prete sa društvenih mreža. Izuzetno nam znače podaci i saveti kako da mi, kao nastavni kadar, reagujemo u određenim situacijama. Gledali smo da edukacije obezbedimo onim najranjivijim grupama, učenicima 6. i 7. razreda, istakao je Miroslav Brnjoš.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh